FOTO: NSVA

Helsingborgs stad, NSVA och Marinette Hagman delar pris

VA-aktuellt

Helsingborgs stad, NSVA och Marinette Hagman får Avlopp och kretsloppspriset 2018. Detta för nytänkandet i projekt H-plus.

Med projektet H-plus är Helsingborgs stad, Nordvästra Skånes Vatten och Avfall (NSVA) och Marinette Hagman stora inspiratörer för framtidens kretsloppsanpassade avloppssystem. De utvecklar och sprider dessutom viktig kunskap om hur kommunala och privata aktörer kan samarbeta för att bygga och driva sådana system, säger juryns ordförande Håkan Jönsson, professor i kretsloppsteknik vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, i ett pressmeddelande.

Projektet H-plus är Helsingborgs största stadsförnyelseprojekt i modern tid. Till år 2035 ska det gamla industriområdet i södra delen av Helsingborg omvandlas till fyra stadsdelar med tydlig miljöprofil, 5 000 nya bostäder samt kontorslokaler, restauranger och affärer.

Ur juryns motivering: ”Helsingborgs Stad och Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) bygger genom stadsförnyelseprojektet H+ i Helsingborg Sveriges första kommunala system med vakuumuppsamling av klosettvatten i tät urban miljö för näringsåterföring till produktiv mark.”

Helsingborgs stad analyserade befintliga och framtida system inom avfall, vatten, avlopp och energi tillsammans med Öresundskraft, Nordvästra Skånes Renhållning (NSR) och NSVA. Samarbetet resulterar i ett unikt avloppssystem som använder avfallet som råvara för att producera biogas och växtnäring.

I det nya systemet används vakuumtoaletter för att samla in toalettvatten och matavfallskvarnar för att ta vara på matavfall. Bad-, dusch- och tvättvatten sorteras i en separat ledning. Det nya systemet gör det smidigare för de som bor i området, minskar behoven av tunga transporter i området och ger en ökad biogasproduktion. Dessutom skapar systemet förutsättningar för ökad cirkulation av näringsämnen tillbaka till jordbruket och bidrar därmed till de nationella miljömålen.

Avlopp & Kretsloppspriset delas ut på Vatten Avlopp Kretslopp den 22 mars och utgörs av 20 000 kr i resestipendium och en toalett i Filippinerna genom föreningen Toaletter Utan Gränser. 

– Priset känns som en bekräftelse på att allt arbete vi lagt ner uppskattas av många och jag hoppas att vi i Helsingborg kan inspirera andra, samtidigt som vi bidrar till att utvecklingen tar ett litet steg framåt mot hållbarare systemlösningar, säger Marinette Hagman på NSVA.

Helsingborgsprojektet är också en del av en större utveckling.

– Det händer mycket på flera ställen. I Amsterdam planeras för liknande system i en ny stadsdel. Det hade varit spännande att besöka dem för att höra hur de tänker och utbyta erfarenheter. Kanske går studieresan dit, berättar hon. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här