Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: Sandviken Energi Vatten

Hedåsens reningsverk i Sandviken invigt

VA-aktuellt

Hedåsens reningsverk nyinvigdes i fredags efter en stor ombyggnad och renovering. 75 miljoner kronor har investerats i verket.

Hedåsens reningsverk är Sandvikens största reningsverk och arbetet med ombyggnationen och kompletteringen av ett biologiskt reningssteg och ny rötkammare, färdigställdes i november 2014. I fredags var det dags för den officiella nyinvigningen.

Sandviken fick sitt första reningsverk redan för 100 år sedan. 1915 anlade Sandvikens Jernverk det första avloppsreningsverket på Hedåsen. Hedåsens kommunala avloppsreningsverk togs i drift 1948 och tar emot och behandlar avloppsvatten från hela Sandvikens tätort och några mindre områden upp till Rökebo i norr samt Årsunda.

Investeringen på 75 miljoner för ombyggnationen av Hedåsen och satsningen på ett biologiskt reningssteg görs dels efter nya lagkrav på själva reningsprocessen, dels ser för att belastningen på Storsjön har ökat under åren på grund av att befolkningsmängden ökar, skriver Sandviken Energi Vatten i ett meddelande.

Tidigare har Hedåsens reningsverk klarat att rena avloppet till en nivå där knappt 50 ton syreförbrukande ämnen (BOD7) per år släppts ut. Nu räknar Sandviken Energi Vatten med att sänka utsläppet till mindre än 30 ton per år, en minskning med 40 procent.

Reningsverket är dimensionerat för en belastning på 30 000 pe. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid