Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Susanne Bjergegaard Pettersson.

Gotlands vatten nära krisgräns

VA-aktuellt

Dricksvattensituationen på Gotland har förvärrats ytterligare och nu talas om en krissituation. Från och med den 27 juli råder bevattningsförbud över hela ön, även i Fårösund som får sitt vatten från ytvattentäkten Bäste träsk.

Dricksvattensituationen på Gotland blir allt mer ansträngd. De senaste dagarna har flera åtgärder vidtagits av Region Gotlands VA-ansvariga. Trycket i vattenledningssystemen har sänkts i ytterligare områden och nu införs ett totalt bevattningsförbud på alla delar av ön.

Vatten från vattenverket i Fårösund, där råvattentäkten Bäste träsk har relativt gott om vatten transporteras nu till vattenreservoaren i Tingsstäde för att den största vattentäkten på ön, Tingstäde träsk, ska kunna få en liten paus i avtappningen. Vattennivån i Tingsstäde träsk har sjunkit fem centimeter per vecka under juli.

– Läget är allvarligt och vi är nära en krisgräns, säger Susanne Bjergegaard Pettersson enhetschef vid vattenenheten inom Region Gotland, till Sveriges Radio P4 Gotland.

Även vatten från det precis i drifttagna bräckvattenverket i Herrvik kommer att transporteras vidare med tankbil, till vattenverket i Ljugarn som förser södra Gotland med dricksvatten. (EW)

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Cirka 20 procent av innehållet i VA-tidskriften Cirkulation är tillgängligt gratis under 10 dagar. Få full tillgång till Cirkulation på papper, webb & digitalt; årsabonnemang 475 kronor (exkl moms). Du får då också full tillgång till vårt sökbara arkiv med tusentals texter från vattenområdet, från de senaste åtta åren.


Abonnera på Cirkulation

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid