Övervakningen av Sveriges grundvatten ska förbättras samtidigt som kunskapen om olika miljögifter behöver öka. Med start i höst genomför därför SGU en screening av grundvatten runt om i landet.
I november påbörjar SGU en screening av grundvattnet i sex städer som alla använder grundvatten för dricksvattenförsörjningen.
– Vi börjar i år med att analysera grundvattnet i Kristianstad och Gävle i höst och kommer att gå vidare med fyra andra städer nästa år, säger Johan Carlström, statsgeolog på SGU, i ett pressmeddelande.
Analyserna görs i en screening med avseende på perfluorerade ämnen (PFAS), bekämpningsmedel, läkemedelsrester och andra organiska miljögifter. Analysmetoderna är avancerade och kostsamma. SGU hoppas därför att några länsstyrelser vill vara med i projektet och bidra med ytterligare provtagningar och analyser under 2017.
Utöver den avancerade screeningen på dessa sex orter genomför SGU även en utökad övervakning av grundvattnet under 2016. Syftet är att utöka bevakningen av vattenkvaliteten i Sveriges grundvattenförekomster. Arbetet genomförs genom att först identifiera möjliga provtagningsplatser vid källor, brunnar och grundvattenrör för att sedan inventera platserna i fält. Vattenprover tas sedan från de provtagningsplatser som bedöms som lämpliga.
– I första hand väljer vi ut förekomster där det av olika skäl finns risk att grundvattnet inte uppnår god kvalitet. Vi räknar med att kunna analysera vatten från uppemot femtio förekomster i år, berättar Nils Ohlanders, statsgeolog på SGU.
Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket finansierat årets screening och den utökade miljöövervakningen genom extra anslag på sammanlagt 4,1 miljoner kronor. (EW)