EU-kommissionen fortsätter att trycka på Sverige angående svenska reningsverk. Den sista augusti skickade Sverige in svar på frågor om överträdelser när det gäller kväveutsläpp från 2002 och 2009.
EU-kommissionen har uppfattningen att ett antal reningsverk haft bristande avloppsrening när det gäller kvävereduktion. Sverige har en annan uppfattning och åberopar naturlig retention. Om inte Sveriges resonemang godtas riskerar Sverige EU-böter. Allt handlar om tolkningen av avloppsreningsdirektivet.
Frågorna från EU-kommissionen den här gången gäller mätvärden från Arvika, Enköping, Fagersta, Jönköping, Lindesberg, Ludvika och Örebro (överträdelseärende 2002/2130) samt mätvärden från Habo, Ödeshög och Surahammar (överträdelseärende 2009/2310). Där ingår även att kommissionen efterfrågar temperaturuppgifter för inkommande avlopp till reningsverken i Robertsfors och Malå.
Sverige redovisar nu mätvärden från 2018 för inkommande respektive utgående avloppsvatten vid respektive reningsverk samt mätvärden för kvävehalter vid vattendragens mynningar till de kvävekänsliga områdena. När det till exempel handlar om reningsverken i Enköping, Fagersta, Lindesberg, Ludvika, Surahammar och Örebro rör det sig om kustområdet vid Mälarens utlopp i Norrström, Stockholm.
”I flera svenska avrinningsområden är förhållandena sådana att s.k. naturlig retention av kväve medför att endast en mindre del av det kväve som släpps ut från reningsverken når det kvävekänsliga området”, skriver Sverige i svaret till EU-kommissionen.
När det gäller utsläppen som till sist hamnar i Norrström är rinntiden från de aktuella reningsverken 1,5 till drygt fem år. När det gäller Jönköpings utsläpp som når det kvävekänsliga kustområdet vid Motala ströms utlopp är rinntiden via Vättern hela 62 år.
”Eftersom rinntiden bidrar till att minska den mängd kväve från ett visst reningsverk som når det kvävekänsliga området, behöver rinntiden beaktas vid beräkning av retentionen”, framgår av svaret från det svenska miljö- och energidepartementet.
Kväverening i södra Sveriges inland där frågan om hur naturlig retention av kväve i sjöar och vattendrag ska beräknas och redovisas har varit en långdragen fråga mellan Sverige och EU-kommissionen. (EW)