Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Försök att spåra diesellukt i Växjöområde

VA-aktuellt

Efter att ha kopplat bort en ledning till området Sandsbro hoppas VA-avdelningen vid Växjö kommun att problemet med diesellukt från dricksvattnet ska kunna åtgärdas.

Växjö kommun letar vidare efter orsaken till den diesellukt som spred sig i Sandsbros dricksvatten under slutet av förra veckan. I torsdags stängde kommunen av en av de vattenledningar som förser Sandsbro med dricksvatten. Avstängningen verkar ha fått avsedd effekt. Ledningen går att stänga utan att vattenförsörjningen påverkas.

Under fredagen kände kommunens VA-avdelning varken lukt eller smak vid sina olika kontrollplatser. En andra analys av vattenproverna har också gjorts under fredagen. Provsvaren gav inga nya, tydliga ledtrådar.

Från VA-avdelningen förväntar man sig att lukten och smaken successivt kommer att upphöra. Arbetet med att hitta orsaken till föroreningen kommer troligen att ta tid.

– Vi vet inte riktigt hur vi ska göra. Vi har tillsatt en arbetsgrupp som ska föreslå åtgärder. Men det innebär kanske att vi får gräva ner oss på några ställen, kontrollera grundvattnet och ta markprover, säger VA-chef Steve Karlsson till Smålandsposten, SMP.

Invånarna har under arbetet tillgång till vattentankar uppställda på olika platser i området. (EW)

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Cirka 20 procent av innehållet i VA-tidskriften Cirkulation är tillgängligt gratis under 10 dagar. Få full tillgång till Cirkulation på papper, webb & digitalt; årsabonnemang 475 kronor (exkl moms). Du får då också full tillgång till vårt sökbara arkiv med tusentals texter från vattenområdet, från de senaste åtta åren.


Abonnera på Cirkulation

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid