Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: Pixhill.com

Fler kommuner hjälper till med Ölands dricksvatten

VA-aktuellt

Nu hjälper även Mönsterås, Oskarshamn och Nybro kommuner till med de akuta vattentransporterna till Mörbylånga på Öland. Detta medan Kalmar Vatten genomför underhåll i vattenproduktionen under två veckor.

För närvarande transporteras 1 000 kubikmeter vatten dagligen från fastlandet till Öland i tankbilar, för att klara vattenförsörjningen på ön. Det är Kalmar Vatten som stått för dricksvattnet men nu ska Kalmar Vatten genomföra underhåll i vattenproduktionen under en tvåveckors-period, då rycker flera andra kommuner in och säljer dricksvatten till Mörbylånga.

– Det är våra grannkommuner. Alla vill hjälpa till men sedan ska det funka med våra tankbilar och transporter också, säger en stressad Tobias Petersson, driftingenjör i Mörbylånga, till Cirkulation.

Mönsterås, Oskarshamn och Nybro är visserligen kommuner nära Öland men mellan Oskarshamn och Mörbylånga är det ändå tio mils transportväg.

I Mörbylånga kommun råder bevattningsförbud där det inte lämnas några dispenser. Vattenförbrukningen under lågsäsong i kommunen är cirka 3 500-4 000 kubikmeter per dygn men under sommaren så förbrukas cirka 5 500-6 000 kubikmeter. Extremt låg nederbörd har lett till historiskt låga vattennivåer.

Samtidigt har nu även Kalmars och Torsås kommuner infört bevattningsförbud från och med 12 maj.

Den vattenledning som byggs från fastlandet för att stötta Borgholms och Mörbylångas vattenförsörjning beräknas vara klar till midsommar. En ny tryckstegringsstation byggs för att hålla trycket, på Revsudden på fastlandet. Ledningen kommer att kunna leverera 1 000 kubikmeter per dygn. (EW)

Läs mer:

Ansträngd situation för vattnet (Cirkulation 3/16)

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Cirka 20 procent av innehållet i VA-tidskriften Cirkulation är tillgängligt gratis under 10 dagar. Få full tillgång till Cirkulation på papper, webb & digitalt; årsabonnemang 475 kronor (exkl moms). Du får då också full tillgång till vårt sökbara arkiv med tusentals texter från vattenområdet, från de senaste åtta åren.


Abonnera på Cirkulation

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid