Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Foto: Pixhill.com

Explosion i pumpstation utreds

VA-aktuellt

En explosion i en avloppspumpstation har ställt till problem för Enköpings kommun. Nu är en orsaksutredning igång. Misstankarna riktas mot att något explosivt ämne funnits i avloppsledningen.

Det var måndagen 26 september som avloppspumpsstationen nära Bredsands camping utanför Enköping exploderade.

– Dörren har blåsts ut och brädfoder har lossnat men själva byggnaden är intakt, berättar VA-chef Danielle Littlewood för Cirkulation.

Även luckorna till pumpsumpen flög iväg vid explosionen.

Pumpstationen med dränkbara pumpar byggdes om 2018. Den tar hand om avlopp från ett utvecklingsområde och även från en sjöledning som kommer utifrån några Mälaröar. Explosionen har inte orsakat några personskador.

Fokus under veckan har legat på att få kontroll på avloppet.

– Vi har en entreprenör, Religa som kör slammet till reningsverket för att undvika bräddningar till Mälaren, berättar Danielle Littlewood.

Hon berättar vidare att det under veckan kommit och gått besiktningspersonal i samband med att olyckan anmälts såväl till Polisen som försäkringsbolag och Arbetsmiljöverket. Det har gjorts besiktningar av sumpen, pumparna och elen. En firma som installerat en luktreduceringsanläggning har tagit in sin apparatur för att kontrollera den logg som skapas där.

– Vi har hållit på med det mest elementära men nu kommer orsaksutredningen igång ordentligt, säger Danielle Littlewood.

En första expertbedömning har gjorts av en professor vid KTH som menar att det bör vara någon brandfarlig vätska som kommit med avloppet.

– Det är absolut inte metangasen, säger Danielle Littlewood.

Det hon hoppas att orsaksutredningen och besiktningarna ska kunna ge några svar på är vad det kan röra sig om för vätska, och varför den har antänts vid pumpstationen? Att utsläpp av till exempel bensin i avlopp förekommer är känt men varför det exploderat just här är viktigt att ta reda på.

– Vi vill också gärna få kontakt med andra inom VA-området som kan ha erfarenhet av något liknande, eller som har tips på folk med specialkompetens inom området, hälsar Danielle Littlewood.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid