Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: Pixhill.com

Everödsbor får ersättning för dåligt vatten

VA-aktuellt

Kristianstads kommun kommer att betala ut skadestånd till fastighetsägare som lämnat in krav efter vattensmittan i Everödsområdet sommaren 2015. Det återstår dock att klargöra hur stor ersättningen blir och vilka som har rätt till den.

Kristianstads kommuns försäkringsbolag, Kommunassurans Syd, har kommit fram till att kommunen har ett skadeståndsansvar enligt lagen om allmänna vattentjänster.

– Vi delar försäkringsbolagets uppfattning och har därför beslutat att gå vidare med att klargöra ersättningsfrågan, säger Jonas Schrevelius, abonnentchef på Kristianstads kommun, i ett pressmeddelande.

Detta innebär att varje skadeståndsanspråk kommer att bedömas individuellt och utbetalningar kan göras av försäkringsbolaget där det finns en styrkt och skälig begäran om ersättning för skada.

Hittills har kommunen fått in skadeståndskrav från ett 80-tal drabbade personer. Sammanlagt kräver de ersättning på totalt 300 000 kronor.

Tisdagen den 23 juni upptäcktes att dricksvattnet från vattenverket i Everöd kunde vara förorenat och kommunen gick ut med uppmaning av koka dricksvattnet. Det visade sig vara calicivirus som spridits via dricksvattnet. Trolig orsak är att förorenat dagvatten trängde in i vattenverket i Everöd och förorenade dricksvattnet.

På eftermiddagen den 1 september hävdes kokningsrekommendationen. Då hade hushåll i Everöd, Östra Sönnarslöv och Huaröd fått koka dricksvattnet i 71 dagar. (EW)

Läs mer (för abonnenter). Cirkulation 6/15:

71 dagars kokning i tre skånska orter

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid