Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Foto: Pixhill.com

EU-parlamentet väljer kranvatten

VA-aktuellt

När arbetet i det nya EU-parlamentet kom igång på allvar i september, fick ledamöterna komma ihåg att ta med sig eget vatten. EU delar inte längre ut vattenflaskor vid platserna, som de alltid gjort. Utskotten påminner om detta i sina utskick inför mötena, så att ingen ska behöva sitta och törsta sig igenom debatterna.

Det var parlamentets byrå som bestämde redan förra året att vattenflaskorna skulle försvinna, och sedan dess har de inte delats ut på möten som beräknades vara kortare än en och en halv timme. Byrån består av politiska ledamöter, främst talesmannen och hens vice, och beslutet ingår i EU:s försök att bli mer miljöriktiga och minska utsläppen av plast i världshaven från nuvarande åtta miljoner ton årligen.

Närmare 300 dricksfontäner har nu installerats inom parlamentens byggnader, både i Bryssel och Strasbourg. Det finns alltså ställen att hämta vatten på utanför varje mötesrum.

Parlamentet delade ut närmare en miljon vattenflaskor 2017 och räknar alltså med att nollställa detta redan 2020.

/Kristina Wallin

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid