Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Floden Flint i Michigan. FOTO: Michael Barera/CC

Ersättning efter vattenskandalen i Flint

VA-aktuellt

Under onsdagen har en domare i USA fastlagit en förlikning mellan parterna över dricksvattenproblemen i Flint, Michigan, USA. Invånare i Flint betalas 625 miljoner dollar, motsvarande nära 5,5 miljarder kronor. Samtidigt fortsätter det rättsliga efterspelet av dricksvattenföroreningarna.

En uppgörelse har nåtts mellan de boende i Flint och flera stämda parter. Den största delen av ersättningarna kommer från delstaten Michigan. Samtidigt pågår brottsåtal mot flera ansvariga. Problemen med dricksvattnet handlar om byte av vattentäkt, förenklad beredningsprocess, blyserviser och korrossivt vatten. 81 000 invånare drabbades och minst tolv personer har dött direkt relaterat till dricksvattenproblemen. Nära hälften av invånarna har registrerat sig för att delta i rättsprocessen och ska ha del av de 625 miljonerna. Utbetalningarna kommer att baseras på en formel där yngre sökanden och barn samt de som kan bevisa att de drabbats av större skada, får större ersättningar.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid