Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Ulf Seijmer. FOTO: Induo

En genomlysning nödvändig inför NIS

Cirkulation 8/20

Vid årsskiftet införs det nya NIS-direktivet för kommunikation vilket omfattar bland annat alla nätverkskopplingar i det viktiga VA-nätet. Nästan varje kommun jag pratat med har en blandad infrastruktur med olika tekniker och nätverksuppbyggnad. En del har mycket fiber, andra mycket radio, en tredje mycket 4G-uppkoppling, men nästan alla har litet av varje. Oavsett teknikval så har varje nät styrkor och svagheter. Den goda nyheten är att svagheterna kan man ofta bygga bort.

Text/Ulf Seijmer/Induo AB

I riktlinjer från Livsmedelsverket nämns att nätverks- och informationssystemen ska vara »logiskt eller fysiskt separerade från informationssystem eller nätverk som inte omfattas av motsvarande krav på informationssäkerhet«. En tydlig separation mellan vanliga IT-system och drifts- och kontrollsystemen. Administrationssystem och driftövervakningen ska vara på skilda nätverk, en approach vanlig inom industrin som visat sig pålitlig.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid