Annons Kamstrup 2024

FOTO: Jonas Borg

Durianskal och sockerrörsblast gav vattenpris

VA-aktuellt

Två studenter från Singapore, Caleb Liow Jia Le och Johnny Xiao Hong Yu, vann 2018 års Stockholm Junior Water Prize. Detta för deras innovation att producera reducerad grafenoxid, ett material som kan användas för att rena vatten från föroreningar från lantbruket.

Under Världsvattenveckan har Caleb Liow Jia Le och Johnny Xiao Hong Yu fått ta emot Stockholm Junior Water Prize ur Kronprinsessan Victorias hand. De får priset för sikt projekt där de utvecklat en ny metod för att producera reducerad grafenoxid (rGO).

Studenterna har använt sig av skal från frukten durian och sockerrörsblast för att kunna framställa materialet billigt och miljövänligt.

– Jag är väldigt väldigt glad. Jag är chockad över att vi vann priset för det förväntade jag mig inte, säger Caleb Liow Jia Le, i ett pressmeddelande.

Juryn motiverar valet med att skriva: ”Årets vinnande projekt inspirerar samhällen att finna lokala lösningar för att förbättra vattenkvaliteten och resursåterhämtningen. Projektet har utvecklat en billig spjutspetsteknik som är brett tillämpningsbar för att rena vatten. Ytterligare utveckling av metoden kommer att leda till skydd för folkhälsan och ekosystemen.” (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid