Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: The Lead South Australia

Drönare hämtar vattenprover

VA-aktuellt

I Australien utvecklas en amfibiedrönare för att kunna hämta vattenprover från svårtillgängliga vatten. Det kan röra sig om vattentäkter, öppna reservoarer eller till exempel vid miljöolyckor.

Det är firman Drones Over Water i södra Australien som utvecklat en sensorenhet som fästs på en amfibiedrönare för att kunna hämta prover från vattenytan. Utvecklaren Dan Squire menar att drönaren mycket effektiv kan användas för att hämta prover från öppna reservoarer, kemikaliespill, reningsverk, dammar och vid oljespill till havs.

Drönaren flyger till en förprogrammerad GPS-koordinat, hämtar prov från ett angivet djup, genomför ett test automatiskt och sänder datan direkt.

– Jag är på gränsen till att kunna köra fullskaliga tester, prototypen är i princip klar, säger Dan Squire i ett pressmeddelande.

Bolaget söker nu finansiering för att kunna komma ut på marknaden såväl med tjänster som försäljning av utrustning. (EW)

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Cirka 20 procent av innehållet i VA-tidskriften Cirkulation är tillgängligt gratis under 10 dagar. Få full tillgång till Cirkulation på papper, webb & digitalt; årsabonnemang 475 kronor (exkl moms). Du får då också full tillgång till vårt sökbara arkiv med tusentals texter från vattenområdet, från de senaste åtta åren.

Abonnera på Cirkulation

Ur senaste Cirkulation:

Minireningsverk – hur bra fungerar de?

Fettinformation med hjälp av dörrknackning

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid