Dricksvattnets goda bakterier kan optimeras

VA-aktuellt

Mikroorganismer i dricksvatten spelar en stor roll för reningen av vattnet. En ny avhandling visar att vårt dricksvattensystem kan ändra på sammansättningen av bakterier i dricksvattnet vilket kan vara en viktig nyckel för att säkra framtidens dricksvatten. Med flödescytemetri skulle bland annat långsamfilter kunna optimeras för att förbättra sammansättningen av goda bakterier i biofilmen.

I dricksvatten finns miljoner mikroorganismer, de skadliga renas bort på vattenverken men det finns också goda mikroorganismer som hjälper till att rena vattnet genom att ta bort en del organiskt material samt doft och smak. Detta samhälle av mikroorganismer, så kallad biofilm, är en del av floran och finns bland annat i biologiska filter.

I sin avhandling ”Processes governing the drinking water microbiome” har Sandy Chan undersökt hur olika processer kan ändra den mikrobiella sammansättningen i vattnet och vilken roll biofilmen spelar för vattnets rening.

– Vi har inte vetat speciellt mycket om hur mikroorganismerna i vårt dricksvatten fungerar. Biofilmen kan både ställa till problem och vara en förutsättning för en säker dricksvattenproduktion, så det är viktigt att fylla kunskapsluckorna, säger Sandy Chan, industridoktorand inom teknisk mikrobiologi på Lunds Tekniska Högskola, Sweden Water Research och Sydvatten, i ett pressmeddelande.

En av Sandys viktigaste upptäckter handlar om långsamfilter, en av de vanligare biologiska vattenreningsmetoderna i Sverige. Sandys forskning har visat att en viktig del av reningen i långsamfilter handlar om mikroorganismerna som lever i dessa.

– Långsamfilter ändrar sammansättningen av bakterier i vårt vatten utan att riktigt ändra antalet. Den här förändringen kan man mäta med metoden flödescytometri, där varje bakterie kan räknas. Flödescytometri har potential att användas på våra vattenverk. Den kan ge oss möjlighet att optimera våra filter för att hantera dricksvatten av annan kvalitet eller sammansättning, något vi inte minst kommer behöva i ett förändrat klimat, säger Sandy.

Sandy har gjort en unik studie på Ringsjöverket i Skåne, som drivs av Sydvatten. Som industridoktorand har hon kunnat ta del av den stora kunskapen som finns inom industrin och se sin egen forskning komma till praktisk nytta.

– Sandys forskning har gett oss mycket värdefull kunskap om hur mikrobiologin fungerar inuti våra långsamfilter. Flödescytometrin är ytterligare ett hjälpmedel som kompletterar de traditionella analysmetoderna vi har idag. Det arbete Sandy gjort är ett riktigt bra exempel på hur forskning kan bedrivas i symbios med industrin, säger Per Johansson, produktionschef Ringsjöverket, Sydvatten.

Sandy kommer att fortsätta arbetet på Sydvatten från januari 2019.

– Jag börjar ett nytt arbete som processutvecklare på Sydvatten och tillsammans kommer vi arbeta för att utveckla laboratoriet med bland annat moderna DNA-baserade metoder. Detta kommer ge oss möjligheten att snabbare kunna följa bakterier och optimera processerna i vattenverken för att på så sätt fortsätta säkra vårt goda dricksvatten i framtiden, säger Sandy.

Läs mer:

Process governing the drinking water microbiorne

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här