Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Det kokar i landet

VA-aktuellt

Under slutet av vecka 34 utlystes flera kokningsrekommendationer som berör ett större antal människor, av kommuner runt om i landet.

I Nacka och Värmdö utlystes en kokningsrekommendation för delar av kommunerna under fredag 26 augusti. Orsaken är koliforma bakterier som upptäckts vid provtagning. Rekommendationen kunde begränsas till ett mindre område under söndagen den 28 augusti. Inga sjukdomsfall är rapporterade enligt kommunen.

Även Stenungsund och Tjörn har kokningsrekommendationer för delar av kommunerna, bland annat centrala Stenungsund. Tjörn kan garantera rent dricksvatten i ledningarna för alla sina invånare under måndagen 29 augusti. Där har de VA-ansvariga kunnat spola ledningarna och sedan kopplat vatten direkt från Tjörn till de drabbade områdena som normalt får vatten från Stenungsunds kommun. Näten är sammankopplade mellan kommunerna för att ge bättre reservvattenkapacitet.

Slutligen utfärdade Perstorps kommun en kokningsrekommendation för hela kommunen torsdagen 25 augusti. Koliforma bakterier har hittats vid provtagning på dricksvattenproduktionen. Inga förhöjda halter har identifierats i Perstorps tätort men som en säkerhetsåtgärd ligger en kokningsrekommendation för hela kommunen. (EW)

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Cirka 20 procent av innehållet i VA-tidskriften Cirkulation är tillgängligt gratis under 10 dagar. Få full tillgång till Cirkulation på papper, webb & digitalt; årsabonnemang 475 kronor (exkl moms). Du får då också full tillgång till vårt sökbara arkiv med tusentals texter från vattenområdet, från de senaste åtta åren.


Abonnera på Cirkulation

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid