Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: Harri Blomberg

Bygget av Kungälvs nya vattenverk startar

VA-aktuellt

Kungälvs kommuns nya vattenverk är på gång. Det nya vattenverket innebär en övergång till ytvatten från konstgjord infiltration och en ambitiös process med ultramembranfilter som hjärta.

Kungälvs kommun och NCC går nu in i andra fasen av det partneringsamarbete de inledde i höstas. Det helt nya vattenverket ska stå klart att leverera rent dricksvatten till Kungälvs och Ale kommuner till sommaren 2018, senare planeras även Tjörn och Stenungssund att kopplas på.

Med Göta älv som råvattentäkt blir processen något helt annat än i kommunens gamla vattenverk som baserats på konstgjord infiltration. Ett val har stått mellan ultra- eller nanomembranfilter.

– Det blev ultrafilter till slut. Det blir hjärtat i processen för att ta bort virus, bakterier och parasiter, säger kommunens projektledare Maria Sondell till Cirkulation.

I sin helhet består processen av biologiska filter och ultrafilter följt av aktivt kol samt UV-desinfektion. Tanken är bland annat att eventuella kemiska föroreningar ska fastna i kolfiltren.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid