Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Banbrytande kvinnor inom VA

VA-aktuellt

ÖPPEN ARTIKEL T O M 240310. Redan 1979 började Anna-Greta Berg på labbet i Margretelunds reningsverk i Åkersberga. Hon blev kvar på Roslagsvatten i 23 år och var innan pensioneringen chef för reningsverket. År 1991 blev en annan kemist, Birgitta Fritzdotter utsedd till VA-chef i Umeå. Hon blev då Sveriges första kvinnliga VA-chef.

Vi bjuder på två gamla porträtt ur vårt arkiv publicerade 1998 (Birgitta Fritzdotter) respektive 2002 (Anna-Greta Berg). Cirkulation har ända sedan vår start på 90-talet arbetat medvetet med att lyfta fram kvinnliga förebilder i den mans-täta VA-branschen. Det är rimligt både ur ett jämställdhetsperspektiv men inte minst ur ett allmänt branschperspektiv. VA-branschen klarar sig inte utan att få fram fler kvinnor inom VA-sektorn. Det är en överlevnadsfråga för att klara kompetensförsörjningen. Anna-Greta är idag 85 år, Birgitta är 77 år.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid