Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Foto: Pixhill.com

Apoteket varnar för miljöpåverkan av diklofenak

VA-aktuellt

Apoteken börjar nu att varna för miljöpåverkan från diklofenak. Ämnet släpps ut nästan orenat i vattenmiljön.

Från och med den 3 oktober kommer hyllkantsskyltar på apoteken att informera om att substansen påverkar miljön negativt och bör användas med eftertanke. Överenskommelsen gäller både försäljning i butik och e-handel hos medlemmarna i Sveriges Apoteksförening.

 Diklofenak är ett populärt smärtstillande läkemedel som idag säljs både på apotek och i övrig handel. Apoteksföreningen menar att diklofenak i vissa fall är ett bra läkemedel som hjälper mot smärta, men att substansen också har en miljöpåverkan som kunderna bör vara informerade om.

– Apotekens kompetenta personal hjälper kunder varje dag att välja rätt receptfria läkemedel. Vi kan se att miljöpåverkan är viktigt för allt fler av apotekens kunder och branschen vill bidra till att minska läkemedels påverkan på miljö säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Diklofenak bryts inte ner effektivt i vanlig avloppsrening eftersom molekylen inte påverkas särskilt av den biologiska miljön, stora volymer passerar därför reningsverken ut i vattendrag, sjöar och hav. 

Branschorganisationen Svenskt Vatten har under flera år krävt åtgärder kring receptfria läkemedel som innehåller diklofenak och välkomnar initiativet.

Sverige har sedan 2015 lagstiftning på hur mycket diklofenak som får släppas ut i våra vatten, detta regleras av Havs- och vattenmyndighetens föreskrift om särskilda förorenande ämnen. Dessa värden överskrids.

Under 2016 såldes 4,5 ton diklofenak i Sverige, exakt hur stora mängder som konsumeras finns ingen statistik på. Höga halter har vid undersökningar mäts upp i bland annat Fyrisån i Uppsala och i olika områden i Östersjön. Ämnet kan bland annat medföra lever- och njurskador hos fiskar. 

Många landsting har redan tagit bort diklofenak från sina rekommendationslistor på förskrivna läkemedel på grund av de miljöbelastande egenskaperna. Läkemedelsverket som godkänner läkemedel i Sverige vill se en regeländring så att miljöhänsyn kan tas vid godkännande även för humanläkemedel, något som inte är möjligt i dag.

Diklofenak är aktiv substans i bland annat Voltaren och Eeze. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid