Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Foto: Pixhill.com

Akut läge i Emån och många bevattningsförbud

VA-aktuellt

Minst 16 kommuner i landet har infört bevattningsförbud i dagsläget. Ett antal kommuner utöver det har signalerat att de är i ett kritiskt läge för vattenförsörjningen. Ett av södra Sveriges viktigaste vattendrag, Emån, har för närvarande lägre flöden än krisåret 2018.

Läget är akut, och åtgärder behövs snarast, det meddelar länsstyrelserna i Kalmar och Jönköping, angående läget i Emån. De bedömer att läget är så allvarligt att all bevattning utan tillstånd måste upphöra och att de som har tillstånd för vattenuttag begränsar sina uttag till nätter med svaga vindar då vattenförlusterna är mindre.
– Det är extremt låga flöden. Vi är i en besvärlig situation. Vi tar ut mer vatten ur Emån än vad som tillförs systemet. Om inget görs riskerar vi att stå med uttorkade sjöar och vattendrag senare i sommar. Därför måste alla med tillstånd vattna smart och övriga måste upphöra med sina uttag ur Emån och dess biflöden, säger Måns Lindell, vattenenheten på Länsstyrelsen Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid