Jenny Lundström (MP). FOTO: Fredrik Hjerling

Akademiska sjukhuset satsar på ozonering

VA-aktuellt

En pilotanläggning för rening av läkemedelsrening och rening av resistenta bakterier ska anläggas vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Regionala utvecklingsnämnden inom Region Uppsala kommer att medfinansiera en pilotanläggning för ozonrening av läkemedelsrester och resistenta bakterier i avloppsvattnet från Akademiska sjukhuset med 750 000 kronor under åren 2018 – 2019.

Det är miljöenheten på Region Uppsala som tillsammans med Akademiska sjukhuset, Uppsala Universitet och näringslivet vill pröva en lösning för att ta bort läkemedelsrester och resistenta bakterier från avloppsvattnet med hjälp av ozon. Projektet innebär en uppskalning från en förstudie i labskala till en pilotanläggning i anslutning till Akademiska sjukhuset.

– Om projektet lyckas kommer resultatet att få mycket stor betydelse i kampen mot antibiotikaresistens, såväl nationellt som internationellt. Det är mycket glädjande att Region Uppsala ligger i framkant inom detta område, säger Jenny Lundström (MP), ordförande för den regionala utvecklingsnämnden, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att sjukhus använder stora mängder specialantibiotika som ofta är sista ledet i svårbehandlade infektioner, antibiotika som sjukvården till varje pris vill slippa se resistens mot. De flesta idag pågående projekt fokuserar på extra rening i kommunala reningsverk, medan detta projekt siktar in sig på att komma närmare källan för utsläppen genom att rena sjukhusets avloppsvatten.

Projektet i sin helhet har en budget på drygt 2,3 miljoner kronor. Resterande del bekostas genom intern arbetstid och budget för läkemedelsmålet i Miljöprogram 2019 – 2022. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här