Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: Leo Plöen

Än är inte hoppet släckt om VA-samarbete

VA-aktuellt

Det finns fortfarande möjligheter att samarbetsprojekten för nya vatten- och reningsverk mellan Laholm och Båstad kan fortsätta. Detta står klart efter gårdagens möte mellan kommunerna.

Efter gårdagens möte för att reda ut förutsättningarna för projekten är inte beskeden från Båstads kommunalråd Bo Wendt (Bjärepartiet) inte riktigt lika entydiga som tidigare. Enligt lokala medier är han inte lika säker som tidigare om att kommunen ska lämna samarbetet kring Skottorps vattenverk.

Laholms kommunalråd Elisabeth Babic (M) fortsätter den linje som Laholm haft hela tiden; att de vill gå vidare med både gemensamt vattenverk och reningsverk.

Båstads kommun lämnade det pågående samarbetet om en gemensam utbyggnad av vattenverket i Skottorp, Laholms kommun, i december 2014. Samarbetet har pågått sedan 2011.

Kommunerna har haft olika tolkningar av hur ett annat VA-samarbete om en gemensam avloppslösning påverkas av beskedet kring vattenverket. I det projektet ingår en utbyggnad av Ängstorps reningsverk i Laholm och överföringsledningar från det gamla reningsverket Hedhuset, också i Laholms kommun. Idag pumpas avlopp från Båstad och Östra Karup till Hedhusets reningsverk, som ska läggas ned.

När det gäller dricksvattenförsörjningen har Båstad en situation där man precis klarar maxdygnsbehov. 

Ett nytt möte är inplanerat till 23 mars. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid