Annons Kamstrup 2024

Vattenframgångar i Etiopien

VA-aktuellt

Etiopien har tredubblat befolkningens tillgång till rent dricksvatten under de senaste tio åren, menar den etiopiska staten. För tio år sedan hade enbart 20 procent av befolkningen i Afrikas näst mest tätbefolkade land tillgång till rent vatten. Sedan år 2005 har landet gjort en storsatsning med pengar från staten, internationellt bistånd, Världsbanken och frivilligorganisationer.
– Det kostar ungefär 33 dollar per person att förse byarna med rent vatten, berättar vattenministern Kebede Gerba i brittiska tidningen Guardian.
Vinsterna är både hälsomässiga och samhällsekonomiska. Exempelvis har de vattenburna sjukdomarna minskat, vilket räddar tusentals liv.
– I många områden var framför allt kvinnor och flickor tvungna att lägga flera timmar per dag på att hämta vatten. Nu är det lika många flickor som pojkar som går i skolan, menar Gerba.
Trots de positiva nyheterna påpekar organisationen WaterAid att mycket återstår innan målet är nått. Vattentillgången måste bli hållbar och när det gäller sanitet halkar Etiopien – liksom många andra länder – efter tidtabellen för att nå Millenniemålet om att halvera antalet hushåll utan tillgång till sanitet fram till år 2015. Idag saknar 44 procent av Etiopiens befolkning tillgång till en toalett. /Helena Wannberg

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid