Ill: Pixhill.com

PFAS-ansvar kan bli regeringsfråga

VA-aktuellt

Uppsala kommun kan komma att uppvakta regeringen för att utkräva ett ansvar från Försvarsmakten, när det gäller saneringen av PFAS i Uppsalas grundvatten, det meddelar Sveriges Radio P4 Uppland.

Enligt Försvarsmaktens egen utredning över spridningsvägar från militärflygplatsen Ärna till grundvattnet i Uppsalaåsen kan bara en liten del av PFAS-halterna komma från Ärna. Fem till tio procent av PFAS-mängderna i grundvattnet kan enligt Försvaret härröra från Ärna, via de undersökta spridningsvägarna.

Experter som Cirkulation varit i kontakt med menar dock att utspädningseffekterna i åsen har överskattats kraftigt i Försvarets rapport. Om mängden vatten i Uppsalaåsen som späder ut det förorenade vattnet från Ärna räknas om till en mer rimlig storleksordning, så hamnar nivåerna snarare på att cirka 80 procent av föroreningarna kommer från flygfältet, visar Cirkulations efterforskningar.

– Jag vill att regeringen ska göra två saker. Dels att se till att försvarsmakten tar sitt ansvar vad det gäller förgiftningen av dricksvattnet. Och så vill jag att man släpper in miljökontoret på området så att vi, från vår sida, kan få en rätsida på hur stort problemet faktiskt är, säger ansvarigt kommunalråd Maria Gardfjell (MP) till Sveriges Radio P4.

Eftersom anläggningen är militär så är det Generalläkaren som har kontrollansvaret och inte kommunala tillsynsmyndigheter.

På kommunala Uppsala Vatten menar ansvariga att det inte finns några andra verksamheter än försvaret som kan ha spridit så här stora mängder PFAS i omgivningarna.

Överslagsmässigt motsvarar den mängd PFAS som pumpats upp vid Stadsträdgården under tio år och den mängd som finns ackumulerad  i åsens grundvatten cirka 2 000 övningar med brandskum om man överför beräkningar från Arlanda. Det är mycket svårt att hitta någon annan verksamhet än Ärna som kan förklara påverkan på grundvattnet, kommenterar planeringschef Sven Ahlgren till Cirkulation. (EW)

Ett längre reportage om arbetet med PFAS i Uppsala kommer i Cirkulation 8/14, 10 december.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här