Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Pepsico får både pris och kritik.

VA-aktuellt

Pepsico tilldelades under onsdagen industrivattenpriset under Världsvattenveckan i Stockholm. Men valet av pristagare väcker kritik från bland annat det europeiska facket EPSU.
Juryns motivering lyfter fram att Pepsico sparade nära 16 miljarder liter vatten under 2011 genom att använda vattenbesparande teknik.
Jerry van den Berge från EPSU, den europeiska fackliga federationen för de offentliganställda ifrågasätter dock i vilken omfattning Pepsico:s verksamhet förtjänar detta pris. I en intervju med Kommunalarbetaren (KA) säger han att företagets image inte stämmer med verkligheten:
“Må så vara att företaget minskat sin förbrukning av vatten men det är ändå en bråkdel jämfört med vad det utnyttjar. Det är en av världens största användare av vatten och ett av de företag som utnyttjar våra naturtillgångar mest.”
Jerry van den Berge är även kritisk till den roll som multinationella företag idag har på den internationella arenan, bland annat Världsvattenveckan. Pepsico är exempelvis inte enbart industripristagare utan även en av sponsorerna till evenemanget. (HW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid