Nytt analysverktyg för miljöövervakning

VA-aktuellt

Forskare vid Örebro universitet har fått 2,8 miljoner av statliga KK-stiftelsen för att utveckla ett nytt analysverktyg för miljöövervakning. Testet, som utformas i samarbete med tre företag inom miljöområdet, ska göra det enklare att utvärdera effekterna av ämnen i naturen som kan vara farliga för människor och djur.
Utgångspunkten för projektet är de processer som sker i kroppens celler när den utsätts för miljögifter. Eftersom olika gifter påverkar oss på olika sätt, kan man utifrån cellernas reaktioner se om ett ämne kan vara till exempel cancerframkallande, vara skadligt för ämnesomsättningen eller störa hormonbalansen.
Genom att utveckla en metod för att mäta och utvärdera dessa reaktioner, skulle det bli möjligt att enkelt testa vävnadsprover från djur och se hur de påverkas av den miljö de lever i. Det skulle därmed bli ett värdefullt hjälpmedel för att kontinuerligt övervaka olika miljöer.
– I stället för att gå ut och kartlägga vilka ämnen som finns i naturen och sedan undersöka vart och ett av dem för att se om de kan vara farliga, kan man med den här metoden först se om det finns något i en viss miljö som sätter i gång en reaktion i cellerna, och sedan ta reda på vilket eller vilka ämnen det är, berättar biologiforskarna Jana Jass och Per-Erik Olsson vid Centrum för livsvetenskap på Örebro universitet.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här