Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Maldiverna får internationell hjälp i vattenkris

VA-aktuellt

Flera länder i regionen har kommit till Maldivernas hjälp efter att vattenbrist uppstått på grund av en brand i ett vattenverk.

Branden i en kontrollpanel till generatorn på vattenverket, i förra veckan, har lämnat cirka 100 000 människor utan dricksvatten på huvudön och huvudstaden Malé. Skadorna kan ta upp till tio dagar att reparera.

Flaskvatten har ransonerats och två extra helgdagar utlystes nu under söndagen och måndagen för att hålla vattenkonsumtionen nere.

Indien har sänt marina styrkor med två RO-avsaltningsanläggningar och ett antal flygplan med buteljerat vatten.

Sri Lanka har transporterat in vatten med alla kommersiella flyg till ön.

Bangladesh har transporterat dit dricksvatten och fem avsaltningsanläggningar.

Kina har skickat en mycket stor sändning dricksvatten och har säkrat att ytterligare flaskvatten förs till Maldiverna med kommersiella flygturer. De har också erbjudit motsvarande nära 3,8 miljoner kronor om det kan hjälpa till att reparera vattenverket snabbare.

Flera länder i Mellanöstern diskuterar ytterligare finansiering av reparationerna.

Malé har ett effektivt system för tillvaratagande av regn men grundvattnet är mycket salt, därför är avsaltningsanläggningarna helt centrala. (EW)

Källa: Water21

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid