Annons Kamstrup 2024

Kreativt tänkande sparar miljoner

Cirkulation 8/12

Östra Göinge kommun avser förbättra avloppsbehandlingen vid reningsverket i Knislinge. En konsultrapport avseende beräknat kalkylpris för ett nytt och konventionellt utformat reningsverk slutade på cirka 80 miljoner kronor. Dyrt och fantasilöst tyckte VA-chefen som beslöt sig för att söka andra ­lösningar.

Östra Göinge ligger i nordöstra Skåne. Inom kommunen bor ungefär 13 600 personer, flertalet i någon av de åtta litet större tätorterna. För avloppsbehandling finns sex reningsverk. Tre av dessa har Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet. De är anlagda i anslutning till orterna Broby, Knislinge och Sibbhult och är alla ålderstigna, hårt slitna och med stort behov av renovering. Frågan om kommunens framtida avloppshantering har stötts och blötts under lång tid. 2009 tog fullmäktige dock ett beslut om att bygga ett nytt reningsverk i Knislinge samt att till detta koppla avloppet från Broby, vars reningsverk då kan avvecklas och bassängerna användas för utjämning.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid