Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: Pixhill

Kadmium i konstnärsfärger i fokus

VA-aktuellt

Kadmium nog att förstöra Nydalasjö, Trehörningen och Stöcksjön i Umeå, Sveriges fjärde största sjö Hjälmaren och Sidsjön i Sundsvall. Kampanjen Mitt vatten vill uppmärksamma hur mycket kadmium som släpps ut i avloppssystemen, i samband med Världstoalettdagen i morgon, onsdag.

Kampanjen visar genom enkla räkneexempel hur lite kadmium som krävs för att allvarligt påverka lokala vattendrag. Ett särskilt fokus görs på konstnärsfärger som står för cirka tio procent av kadmiumföroreningarna.

– Att spola ner färg är lika dåligt för miljön som att slänga batterier i sitt matavfall. Men det är lätt att göra rätt – spola aldrig ned färgrester och köp aldrig färg med kadmium. Det finns alternativ. Välj hobby- konstnärsfärg som är märkta med ”hue”, ”sub” eller ”imit”, de är garanterat kadmiumfria, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten i ett pressmeddelande. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid