Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Gävle sparar 575 kubikmeter om dagen

VA-aktuellt

Gästrike Vatten har fått god respons på sin uppmaning om vattenbesparing till invånarna i Gävle, Valbo, Forsbacka och Hedesunda.

Det är Grundvattennivån i området som är mycket låg efter en torr sommar och en torr höst. Uppmaningen som gick ut tidigare i höst har för närvarande minskat förbrukningen med 575 kubikmeter per dygn.

– Vi har fått hjälp med 575 000 liter per dygn och visst gör det skillnad när vi är många som tillsammans spar vatten, säger Mats Linder chef produktion, Gästrike Vatten.

Regnet har bidragit en del för att höja grundvattennivån så den sjunkande trenden har planat ut och vänt uppåt. Men den naturliga fyllnadsgraden för grundvattnet är trots allt regn fortfarande låg. Därför fortsätter vattenbesparingsuppmaningen några veckor till.

Uppmaningen gäller inte bara hushållen utan Gästrike Vatten vädjar även till olika verksamheter där bland annat Räddningstjänsten samarbetar genom att inte tvätta brandbilarna och fontänen på Stortorget har stängts som en påminnelse. Medarbetare på Gävle kommun bidrar med skyltar i duschar och kök, uppskjutna bil- och maskintvättar, delningar på facebook och lagade kranar. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid