Annons Kamstrup 2024

Från branschen: “För oss är frågan om omvandlingsområden hetare än någonsin”

Cirkulation 3/10

Nyligen beslutade kommunfullmäktige i Sundsvall om att utvidga VA-verksamhetsområdet till att även omfatta södra och östra Alnö samt Lubban och Galtström längs Njurundakusten. Två fritids­­­husområden som de senaste åren kännetecknats av utveckling och expansion. Inför beslutet har intresset för frågan varit stort bland fastighetsägare och media. Hela 600 personer fyllde Tonhallen när Sundsvalls ­kommun bjöd in till informationsmöte om det nya verksamhetsområdet där 1 400 fastigheter berörs.

När föreskrifterna för enskilda avlopp uppdaterades 2006 till att omfatta både miljö och hälsa, mot tidigare bara hälsobegreppet, blev det klart att de flesta enskilda avlopp faktiskt inte uppfyller dagens riktlinjer. Det här blir ett problem då den moderna människan vill ha utökade val- och utvecklingsmöjligheter för sitt boende. De flesta fritidshusägarna är övertygade om att deras egen, om än lite föråldrade, avloppslösning renar tillräckligt bra och inte alls behöver bytas ut. Det här bygger på att man inte har rätt kunskaper om de nya föreskrifterna, vilket innebär att åsikterna baseras på gamla förutsättningar.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid