Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FN kritiserar avstängning av kranvatten i Detroit

VA-aktuellt

Bortkoppling av medborgares kranvatten i Detroit, USA, saknar motstycke. FN:s rapportör om vatten och sanitet som mänsklig rättighet, Catarina de Albuquerque, har besökt Detroit och fördömer hur staden kopplar bort invånare som hamnar i ekonomiskt trångmål, från VA-näten.

I ett av världens rikaste länder kopplas invånare i krisdrabbade Detroit, USA, bort från kranvattnet om inte räkningen betalas i tid.

“Förnekande av tillgång till tillräckliga kvantiteter vatten hotar rätten till tillfredsställande boende, liv, hälsa, lämplig mat och familjens integritet”, skriver hon i ett uttalande tillsammans med FNs rapportör om adekvat boende, Leilani Farha.

Catarina de Albuquerque är bland annat kritisk till att staden Detroit inte har någon statistik över hur många människor som egentligen tvingas leva utan tillgång till kranvatten. Det finns ingen information över deras hälsotillstånd, ålder, eventuella handikapp etcetera.

– Det är i motsättning till de mänskliga rättigheterna att koppla bort människor från vattnet bara för att de inte har möjligheter att betala räkningen. Jag har hört vittnesmål från fattiga afroamerikanska invånare i Detroit som tvingas att göra omöjliga val; att betala vattenräkningen eller att betala hyran.

Redan i somras uppmärksammade FN situationen i Detroit. VA-förvaltningen i Detroit kopplade då bort hushåll som inte betalat vattenräkningen på två månader. I juni var takten på antalet bortkopplade hushåll cirka 3 000 per vecka.

Rapportörerna efterlyser en obligatorisk statlig vatten- och avloppsstandard som ska vara överkomlig, och introduktionen av regler och skräddarsytt stöd för de amerikanska medborgare som hamnar i särskilt svåra omständigheter. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid