Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Ett steg närmare elektroniska tungor

VA-aktuellt

Forskare vid Linköpings universitet, professor emeritus Fredrik Winquist och lektor Mats Eriksson tilldelas två miljoner kronor i så kallade Vinn-verifieringspengar från Vinnova. Detta för projektet ”Övervakning av dricksvattenkvalitet med elektronisk tunga”.

– Pengarna innebär att vi kan kommersiellt och tekniskt verifiera att vi med elektroniska tungor kan göra mätningar online i dricksvattennät. Vi kan skapa ett nätverk av sensorer som spårar föroreningar från felkopplingar, läckor och andra störningar, säger Mats Eriksson i ett pressmeddelande.

Den elektroniska tungan smakar på innehållet i vätskor, är baserad på voltammetri och ger ett signalmönster, ett fingeravtryck om man så vill, av vattnet med hjälp av multivariat dataanalys. Tungan består av en elektrokemisk sensor som via en pålagd spänning får olika strömsvar beroende på vilka ämnen vätskan innehåller. Den mäter ledningsförmåga såväl som strömmar från elektrokemiska redoxreaktioner.

Tungan kan inte direkt detektera mikroorganismer, men genom att detektera andra ämnen i vattnet går det att indirekt få en indikation om sannolikheten för skadliga mikroorganismer.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid