Vattnets kretslopp kan bli klimatneutralt

Internationell VA-utveckling 8/12

Det nederländska vattenbolaget Waternet svarar för alla vattenrelaterade aktiviteter i och kring Amsterdam d v s produktion och distribution av dricksvatten, avledning och rening av avloppsvatten samt förvaltning och kontroll av vattensystemen. Företaget har ambitionen att bli klimatneutralt 2020 även om vattentjänster bidrar väldigt litet till utsläppen av CO2. Man vill på ett hållbart och robust sätt använda energi ur vatten för att slippa vara beroende av fossila bränslen. Artikeln ger en koncis översikt över möjligheterna att effektivt utnyttja vatten som mångsidig energikälla.

Av: Brita Forssberg

Att arbeta utifrån konceptet ”vattnets kretslopp” är nytt i Nederländerna. Waternet är det första vattenbolaget som konsekvent integrerat alla aktiviteter i och kring vattenförsörjning och avloppshantering.

Förhållandet mellan vatten och energi blir allt viktigare. Vatten kan vara bärare av energi men det innehåller också energi i form av organiskt material, värme eller kyla. Energiinnehållet kan användas för att utveckla och förbättra kundservice, erbjuda nya tjänster och göra bolaget klimatneutralt. I artikeln beskrivs hur ytvatten, grundvatten, dricksvatten, avloppsvatten och slam kan användas för att på olika sätt utvinna och använda förnybar energi. Men det handlar naturligtvis inte enbart om vad man tekniskt kan göra utan författaren ställer till sist också frågor kring finansiering, lönsamhet, företagsledning och nytta.

Artikeln

Waternet siktar på att bli klimatneutralt år 2020. Målet att halvera utsläppen av CO2 uppnåddes som planerat 2010. Referensår är 1990. Författaren understryker att lösningarna kräver energi för att ge de önskade minskningarna. Beräkningarna av utsläppen följer ”International Greenhouse Gas Protocol”.

Ytvatten kan användas för att utvinna värme exempelvis från grunda sjöar – eller kyla från bottenvattnet i djupa sjöar. Sedan 2009 driver Waternet tillsammans med energibolaget NUON (ägt av svenska Vattenfall) ett system som innebär att kallt bottenvatten från en tidigare sandtäkt, numera sjö, används för att kyla kontor i Amsterdam. Eftersom vattnet samtidigt renas från fosfor förbättras kvaliteten och de ekologiska förhållandena i sjön.

Avloppsvatten utnyttjas för att utvinna kemisk energi (organiskt material) och värme. Slammet rötas och rötgasen används för att producera elektricitet och värme. Rötgasen kan också renas och skickas ut i naturgasnätet till hushållen eller användas som bränsle i företagets egna bilar.

Ungefär 54% av dricksvattnet som använts i hushåll är uppvärmt. Det håller ca 27o när det lämnar huset och bidrar till mycket av värmeförlusten från moderna hus. Värmeväxlare anslutna till duschutrymmen är numera standard i nya hus.

Resonemanget om hur Waternet utnyttjar grundvatten för att utvinna kyla alternativt värme och för att lagra värme respektive kyla är intressant. Det beskrivs ingående med hjälp av tydliga figurer, diagram och sifferexempel. I Amsterdam finns det 90 sådana projekt som är igång.

Slutsatser

Artikeln ger en sammanhållen, översiktlig bild av hur man inom Waternet arbetar för att minska sitt behov av fossila bränslen och minska utsläppen av växthusgas. Den är ganska lättläst och innehåller flera tydliga tabeller och figurer.

Arbetet och resonemanget är helt relevant för svenska VA-verksamheter. Det bör också stämma väl med behovet att effektivisera energiutnyttjandet i vatten- och avloppsreningsverk och ledningsnät. Här finns dessutom exempel på annorlunda tänkande, som att man har installerat värmeväxlare i avloppsledningar. Kanske fungerar det i Nederländerna. Men i Sverige?

 

Källa: Jan Peter van der Hoek, Towards a climate neutral water cycle, Journal of Water and Climate Change 03.3 2012

Hela artikeln finns att köpa här.