Världshälsoorganisationen (WHO) har fastställt att sjukdomar relaterade till förorenat dricksvatten har stor inverkan på hälsotillståndet i världen. Särskilt distributionen har identifierats som en viktig faktor. Att öka kunskapen om hur störningar under distribution påverkar förekomsten av mag- och tarmproblem hos konsumenterna är därför ett prioriterat område.
Av: Ann Elfström Broo
I en amerikansk och en svensk undersökning har två delvis olika tillvägagångssätt utnyttjats för att hitta en mätbar och identifierbar koppling mellan störningar under distribution och förekomst av mag- och tarmproblem. Resultaten från båda undersökningarna visar på svårigheter att säkerställa statistiskt samband direkt relaterade till distributionsstörningar, men den amerikanska indikerar ändå att samband kan föreligga.
I den amerikanska undersökningen jämfördes förekomsten av vattenläckor och rörbrott med sökstatistik från internet innefattande termerna ”diarré” och ”kräkning”. I den svenska jämfördes istället data avseende störningar i såväl dricksvattenproduktion som -distribution med statistik över antalet samtal till sjukvårdsupplysningen rörande magsjukelikande symtom.
Den svenska undersökningen
Den svenska undersökningen genomfördes för Göteborg, en stad med en population om ca 0,5 miljoner och data samlades in under en tidsperiod om tre år. Under denna period registrerades samtal till sjukvårdsupplysningen rörande diarré, kräkning och magsmärtor från geografiska områden som påverkades av störningar i dricksvattenproduktion och -distribution. Som jämförelse registrerades motsvarande telefonsamtal under kontrollperioder då inga kända störningar förekom.
Under den aktuella tidsperioden förekom åtta störningar i dricksvattenproduktionen, sex större störningar i distributionen och drygt 800 mindre rörbrott och reparationer av läckor. För varje störning ansattes en tidsperiod om två veckor inom vilken konsumenterna kunde påverkas. Denna tidperiod baserades på distributionstid, inkubationstid och tid mellan första sjukdomssymtom och kontakt med sjukvården.
Inget statistiskt säkerställt samband kunde påvisas mellan störningar i dricksvattenproduktion eller -distribution och en ökad frekvens av samtal till sjukvården rörande magsjukesymtom. En förklaring som anförs till att inget samband kunde säkerställas är att antalet allvariga störningar var begränsat och att förekommande rörbrott inte innebar helt trycklösa system.
Den amerikanska undersökningen
Den amerikanska undersökningen omfattade två städer med populationer om 2 respektive 5 miljoner. För båda städerna erhölls data över antalet kända rörbrott, läckor och reparationer på distributionsnäten från respektive vattenproducent. I utvärderingen gjordes ingen åtskillnad avseende omfattningen av störningarna. Tidsperioden under vilken data insamlades var 25 respektive 14 månader.
Under de aktuella tidsperioderna erhölls veckostatistik från Google Trends websida för respektive geografiskt område för sökorden ”diarré kräkning -hund”. Söktermen innebär att sökvolymen innefattar orden diarré eller kräkning men tar bort de som också innehåller ordet ”hund”, vilket visade sig vara en vanlig kombination.
Den erhållna datamängden utvärderades med ett antal statistiska metoder och det kunde konstateras att antalet störningar på distributionsnätet i form av rörbrott och läckor innebar en ökad sökfrekvens på internet rörande magsjukerelaterade sökord. Det påpekas dock att modellen inte är lämplig för daglig övervakning, men kan för att identifiera trender på längre sikt.
Skillnader
Några viktiga skillnader mellan de båda undersökningarna är att i den amerikanska har enbart de aktuella sökorden utnyttjats, medan i den svenska har ytterligare parametrar rörande geografisk lokalisering och åldersgrupper också registrerats. Vidare har sökperioderna i den svenska undersökningen kopplats till större störningar i både produktion och distribution. Däremot är datamängden större i den amerikanska undersökningen.
Källa: A. Malm, G. Axelsson, L. Barregard, J. Ljungqvist, B. Forsberg, O. Bergstedt, T. J. R. Pettersson. The association of drinking water treatment and distribution network disturbances with Health Call Centre contacts for gastrointestinal illness symptoms. Water Research 47 (2013) 4474-4484.
J. E. Shortridge, S. D. Guikema. Public health and pipe breaks in water distribution systems: Analysis with internet search volume as a proxy. Water Research 53 (2014) 26-34.
Artiklarna i Water Research finns att läsa här (Malm et al.) (Shortridge et al.)