En statistisk bearbetning av data från litteraturen har genomförts i syfte att undersöka eventuella samband mellan förekomsten av parasiterna Cryptosporidium och Giardia och väderleksrelaterade observationer. Det visade sig att risken för att hitta parasiter i ytvatten är knappt tre gånger högre efter extremväder än under normala väderleksförhållanden.
Av: Ann Elfström Broo
Att tillgängliggöra sig all den vetenskapliga litteratur som publiceras inom ett område är inte bara tidskrävande utan också svårgenomförbart av flera andra skäl. I översiktsartiklar, så kallade ”review articles”, kan erfarna forskare sammanställa och värdera ett antal artiklar utifrån deras vetenskapliga värde och därmed hjälpa den enskilde läsaren att skaffa sig en överblick. Den aktuella artikeln har tagit detta system ett steg längre, där man förutom den systematiska genomgången av litteraturen, också förutsättningslöst bearbetat data från artiklarna med hjälp av ett på förhand utarbetat protokoll.
En sökalgoritm utvecklades genom att välja ut nyckelord från ett antal relevanta artiklar och den slutgiltiga algoritmen innehöll kombinationer av termer inom kategorierna väderrelaterade variabler, vatten och patogener. Förutom att titta på enbart vetenskapliga tidskrifter inkluderades även avhandlingar och rapporter, dvs. litteratur som inte utsatts för den granskning som tidskrifternas publiceringssystem innefattar och som därför oftast inte behandlas i översiktsartiklar.
Med hjälp av den systematiska litteraturgenomgången sållades ett antal artiklar ut som uppfyllde uppställda urvalskriterier. Data från dessa originalstudier sammanställdes så att man fick ett stort observationsmaterial. Detta tillvägagångssätt kallas metaanalys, dvs. när andras resultat utnyttjas för en ny och mer omfattande analys. Här användes tre dataformat: utbredning, koncentration och korrelation. Därefter utfördes en regression på de tre formaten, där nio på förhand specificerade variabler utvärderades i förhållande till varandra. Variablerna var av typen publiceringssår, vattentyp, plats för provinsamling, metod för identifiering av protozoer etc.
Resultaten visar att risken för förekomst av Cryptosporidium oocystor och av Giardia cystor var knappt tre gånger högre efter extrema väderhändelser jämfört med normala förhållanden och motsvarande samband kunde noteras avseende storleken på populationerna, något som eventuellt kan utnyttjas i mikrobiologisk riskanalys. Däremot kunde ingen tillförlitlig korrelation identifieras mellan parasitförekomsten och enskilda väderrelaterade parametrar, såsom regnmängd, temperatur, eller turbiditet i vattnet. Här behövs således ytterligare forskning.
Kommentar
Risken för vattenburen smitta är ett område av stor betydelse inom VA-sektorn. Konsekvenserna kan vara mycket stora, medan antalet utbrott är förhållandevis få. Dessutom är sannolikt mörkertalet påtagligt. Det finns alltså ett stort behov av att hitta metoder för att förutsäga när förhöjd risk föreligger.
Detta avspeglas i litteraturen och allt fler artiklar publiceras där författarna statistiskt utnyttjar tillgängligt material från ett urval av vattenverk, från den vetenskapliga litteraturen, från internets sökmotorer eller via samtalshistorik från exempelvis larmcentraler.
I Internationell VA-utveckling har tidigare rapporterats om sådana studier avseende bland annat ursprunget till mag- och tarmproblem och risken för algblomning. Sannolikt kommer vi således att se en växande andel metaanalytiska studier för dessa komplexa system, vilka tidigare främst fanns att läsa inom det medicinska området och inom de samhällsrelaterade forskningsområdena.
Källa: I Young, B. A. Smith, A. Fazil, “A systematic review and meta-analysis of the effects of extreme weather events and other weather-related variables on Cryptosporidium and Giardia in fresh surface waters”, Journal of Water and Health, 13:1, 2015.