Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Foto: Pixhill.com

VA Syd brast i Lunds dricksvattenleverans

VA-aktuellt

VA Syd har brustit i dricksvattenleveransen i Lund. Det konstaterar en externt utförd rapport som ska ligga till grund för hanteringen av skadeståndskrav efter den större kokningsrekommendation som utlystes i Lund i våras.

Den 9 mars 2017 utlyste VA Syd en kokningsrekommendation i stora delar av Lund efter att egenkontroller av dricksvattnet visat försämrad vattenkvalitet. Redan i slutet av maj visade en internutredning att bakterieproblemen hade sin grund i ett ledningsarbete utfört under vintern där vetemjöl använts som fuktabsorbent vid svetsningen, något Cirkulation skrivit om tidigare. 

En incidentrapport gjord av en extern konsult bekräftar nu att den försämrade vattenkvaliteten orsakades av vetemjöl som använts vid ett svetsarbete av en av VA Syd anlitad entreprenör i december 2016.

Det förekommer att potatismjöl för att absorbera vatten i samband med svetsning av ledningar. Mängden potatismjöl beror på hur stor tillrinningen är. Efter utförd svetsning spolas potatismjölet ut i närliggande brandpost inom det avstängda ledningsområdet.

I arbetet med den aktuella ledningen har vetemjöl använts istället för potatismjöl. I det här fallet spolades inte mjölet ut ordentligt, istället fastnade det som en klump i röret. Massan togs  bort men partiklar hade fastnat längs med röret under en sträcka på några 100 meter och fortsatte orsaka problem. Stärkelseproduktens partiklar spred sig och fastnade längs med röret vilket orsakade bakterietillväxt och en negativ påverkan på vattenkvaliteten. Rapporten visar att VA Syd har brustit i vattenleveransen.

Ledningsarbetet gällde omläggning av en vattenledning som skulle gå under en fjärrvärmeledning. Ledningen försörjer sjukhuset med vatten och arbetet utfördes nattetid under tidspress. Ur incidentrapporten:

Bytet av ledning utfördes i början av december då entreprenören kapar befintlig ledning och sätter in en ny u-formad rördel som går under den nya fjärrvärmeledningen. Ventiler på båda sidor var stängda och hopkopplingen bestämdes till svetsning av plaströren och inte med dragfasta kopplingar. På grund av tidspress och att vatten fortsatte att rinna, ventilerna höll inte tätt, tog entreprenören på plats ett beslut att använda “mjölmetoden” för att kunna utföra svetsningen. I den stressade situationen gjordes troligtvis en missbedömning och en misstolkning av “mjölmetoden”, och vetemjöl användes istället för potatismjöl.”

I rapporten konstateras också att ”potatismjölmetoden” inte verkar vara allmänt känd i landet. VA Syd tog också ett beslut redan i maj som förbjuder organiska material vid arbeten med dricksvattenledningar.

Rapporten ligger nu till grund för hur VA Syd kommer att hantera de krav på skadestånd som inkommit. Fram till nu har det kommit in sammanlagt 61 ersättningskrav. VA Syd anger att de  kunderna kommer att få besked om beslut inom kort.

VA Syd skriver i ett pressmeddelande att besluten grundar sig bland annat på huruvida skadeståndssökarna är abonnenter till VA Syd eller inte. För de som i juridisk mening är abonnenter, vanligtvis fastighetsägare som får faktura, följer VA Syd lagen om allmänna vattentjänster. För övriga, exempelvis hyresgäster i en flerfamiljsbostad, tillämpas skadeståndslagen. Utslagen kommer därför, enligt VA Syd, att skilja sig åt.

Det var den 9 mars som provtagning visade på koliforma bakterier i vattnet i Lunds stad och delar av Eslövs kommun. Kokrekommendation gick ut direkt och redan på eftermiddagen den 9 mars kunde delar av kokrekommendationen dras tillbaka för halva Lunds stad och flertalet berörda orter utanför Lund. Efter fortsatt arbete med att spåra källan och spola ledningarna, så kunde VA Syd den 12 mars avgränsa problemet till en mindre del av Lunds stad. Den 21 mars hävdes kokningsrekommendationen för alla boende i Lund, men kvarstod för sjukhusområdet.

Den 24 mars återinfördes kokningsrekommendationen i berörda områden. Den 3 april kunde kokningsrekommendationen hävas för ytterligare 3 000 lundabor. Nu kan de sista berörda lugnt dricka vattnet igen. Den 4 april påbörjades en installation för UV-desinfektion av dricksvattnet på sjukhuset, av Region Skåne. Den 10 april kunde kokningsrekommendationen hävas för hela Lund, den 28 april hävde Region Skåne kokningsrekommendationen även för sjukhusområdet.

Kokningsrekommendationen varade i 33 dagar. VA Syds bedömer att tidsåtgången för kokande av dricksvatten uppgår till 15 minuter per dag, sammanlagt 8,25 timmar för perioden. VA Syd tillämpar försäkringsbranschens ersättningsnorm för eget arbete 150 kr per timme, vid bestämmande av ersättningen vilket ger 1237,50 kronor. (EW) 

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid