Dricksvattnet i Uppsala har varit förorenat av PFAS i minst 15 år men halterna i invånarnas blod är relativt låga och för PFOS kan andra källor vara ett större problem. Det visar Livsmedelsverkets kartläggning av PFAS-ämnen i uppsalabornas dricksvatten.
För det mest uppmärksammade ämnet i kategorin, PFOS hittades inget samband mellan bostadsområde och halt i blodet. För PFOS verkar därför andra källor vara viktigare än dricksvattnet, till exempel kläder, möbelmaterial eller mat.
I slutet av undersökningsperioden låg halterna av PFAS i det förorenade dricksvattnet strax över Livsmedelsverkets åtgärdsgräns på 90 nanogram per liter. Åtgärdsgränsen är framtagen av Livsmedelsverket för att skydda konsumenterna från att få höga blodhalter av PFAS.
I september 2012 konstaterade Uppsala Vatten att de perfluoerade alkylsyrorna PFOS och PFHxS hittats i sex grundvattenbrunnar i Stadsträdgården. Halterna av PFOS var förhållandevis låga, cirka 50 ng/l men sammantaget med övriga perflourerade ämnen som hittades så blev summan cirka 200 ng/l, över den gräns för direkta åtgärder som Livsmedelsverket kommit med senare (90 ng/l). De förorenade grundvattenbrunnarna stängdes omedelbart.
I mars 2015 hade Uppsala Vatten klart med en ny rening vid Bäcklösa vattenverk med effektiva kolfilter som klarar föroreningarna.
Livsmedelsverket kommer att fortsätta att följa blodhalterna av PFAS i förstagångsmammor i Uppsala. Studien har genomförts av Livsmedelsverket, Uppsala Vatten och Stockholms universitet. (EW)
Läs mer (för prenumeranter):
Uppsala hanterar PFAS-problem långsiktigt (Cirkulation 8/14)