Även i Sverige finns förberedelser på alternativa slambehandlingar. Den här slamtorken finns i Mora och används just nu under ett försök som också ska omfatta förbränning och fosforåtervinning. FOTO: Erik WInnfors Wannberg

Tyskland: Lag på återvinning av fosfor ur slam

VA-aktuellt

Tysklands nya avloppsslamförordning som ställer krav på att reningsverken ska börja förbereda för fosforåtervinning är nu godkänd i alla politiska instanser.

Fredagen 12 maj godkände det tyska förbundsrådet slutligen den tyska regeringens förslag om förändringar i landets avloppsslamförordning. Beslutet har redan tidigare godtagits av Förbundsdagen. Det innebär att större reningsverk ska återvinna fosfor direkt ur avloppsslammet eller ur slamaska från förbränt slam. För fosfor ur slam blir nivån 50 procent av fosforhalten och ur slamaska 80 procent.

Omställningstiden föreslås bli tolv år för anläggningar större än 100 000 pe och 15 år för anläggningar mellan 50 000 och 100 000 pe. Reningsverk för motsvarande maximalt 50 000 pe ska även fortsättningsvis kunna använda kommunalt avloppsslam direkt i jordbruket efter hygienisering.

– Idag bränns två tredjedelar av det tyska slammet redan. De har en fungerande förbränningsstruktur och har samtidigt många tunga industrier påkopplade på reningsverken så det är inte så märkligt att det här beslutet tas i Tyskland, där så mycket av slammet bara bränns idag. Samtidigt visar de att de tror på direkta återföringslösningar för de mindre verken, sa Svenskt Vattens expert Anders Finnson till Cirkulation när den tyska regeringen lade sitt förslag i januari.

Det är inte säkert att de tyska tekniklösningarna som nu måste tas i bruk kommer att vara direkt överförbara till Sverige. Utsläppskraven för fosfor från reningsverk har generellt varit hårdare i Sverige än i Tyskland vilket innebär att det kemiska reningssteg som de allra flesta svenska reningsverk har, ofta saknas i Tyskland. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här