Foto: RISE

Swerea nu en del av Rise

VA-aktuellt

Nu har delar av forskningskoncernen Swerea gått upp i forskningsinstitutet Rise. Affären genomfördes i somras och den första oktober slogs verksamheterna ihop.

Måndagen 1 oktober fick cirka 355 medarbetare inom Swerea:s olika bolag en ny arbetsgivare då Rise:s förvärv av delar av koncernen genomfördes. Det gäller IVF, Sicomp, Swecast och korrosionsverksamheten inom KIMAB.

Från och med oktober bildas en ny division inom Rise med namnet Material och produktion. Den kommer bestå av verksamheter som fram tills nu varit samlade inom Swerea, inklusive det franska korrosionsinstitutet Institút de la Corrosion i Frankrike.  

– Det är fantastiskt roligt att vi på Rise nu får ytterligare 355 innovativa problemlösare. För att kunna möta de stora samhällsutmaningarna och inte minst omställningen mot ett hållbart samhälle behöver vi jobba över forskningsgränserna. Det är i gränssnittet mellan olika teknologier och kompetenser som de nya landvinningarna kommer. Ju bredare branschkunnande vi har desto starkare spelare och attraktivare samarbetspartner blir vi för industrin, säger Pia Sandvik, vd för Rise, i ett pressmeddelande. 

Den nya divisionen kommer att stödja innovation och utveckling inom bland annat fordons-, rymd-, flyg-, verkstads-, gjuteri- och textilbranscherna samt infrastruktur genom ny design, materialval, optimerade tillverkningsmetoder och korrosionsskydd. Inom VA-området arbetar divisionen med forskning och utveckling  samt provning och utvärdering av polymerer och metaller för användning inom VA-området. Det kan till exempel röra relining med avloppsledningar med härdplaster eller material i kontakt med dricksvatten.

Swerea Mefos och delar av Swerea Kimab uppgår i ett helt nytt forskningsinstitut under namnet Swerim, med totalt 185 medarbetare med fokus på stål-, gruv- och metallforskning där Rise blir delägare.

Rise är ett oberoende statligt forskningsinstitut.(EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här