Avgifterna för vatten och avlopp behöver fördubblas för att täcka kostnaderna för kommande samhällsinvesteringar. Den bedömningen görs i rapport som genomförts på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Vatten.
Enligt Svenskt Vattens nya rapport kommer investeringsbehoven inom VA-området behöva stiga från 12 miljarder årligen till 16,5 miljarder årligen. Den nivån kommer enligt rapporten att behövas under en 20-års period.
Rapporten som presenteras under den pågående Vattenstämman är genomförd av Rise (Research Institute of Sweden, Ramböll Sverige samt Ekonomihögskolan i Lund.
– Ökade investeringar kräver inte bara högre taxor och starkare organisationer – det innebär även fler jobb i branschen. Taxorna ökar från låga nivåer, vatten är billigt i Sverige. Samverkanslösningar där fler kommuner driver VA gemensamt i olika former är också något som behöver öka för att få slagkraftiga organisationer. De som driver linjen att taxan inte får öka snabbare än inflationen förespråkar därför i praktiken en neddragning av vattentjänsternas omfattning och kvalitet, säger Svenskt Vattens vd Anna Linusson i ett pressmeddelande.
Enligt Svenskt Vatten är drivande faktorer på investeringsutgifterna framför allt omvandlingsområden och ökat behov av förnyelse av ledningsnäten. Andra viktiga faktorer som påverkar investeringsutgifterna är befolkningsökningen, klimatanpassning, vattenverk som inte klarar kraven på beredningssteg, ökade krav vid avloppsreningsverk, krav på slamförbränning och återvinning av fosfor samt krav på läkemedelsrening vid avloppsreningsverken.
– Om vi inte gör det här kommer funktionen i våra system inte att kunna garanteras. I värsta fall klarar vi inte att leverera ett säkert dricksvatten och att leva upp till våra miljökrav. Vi kommer få svårigheter att klara att bygga ut till de som behöver och får svårt att klara internationella krav. Det kan det bli en bromskloss för samhällsutvecklingen vad gäller bostadsbyggnad, avslutar Anna Linusson. (EW)