Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Sydvatten FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Svenskt Vatten i kris

VA-aktuellt

En arbetsmiljö som domineras av en rädslokultur. En djup kris där såväl stora delar av personalen som flera medlemmar saknar förtroende för ledningen. Problemen på branschorganisationen Svenskt Vatten har djupare orsaker än den omorganisation som genomförts.

Cirkulation har tidigare rapporterat  om att Svenskt Vatten tappar en stor del av sin samlade kompetens efter att en tredjedel av de anställda sagt upp sig under december 2017. Det innebär också att den höga personalomsättningen hos branschorganisationen intensifieras. Sedan 2015 har sammanlagt cirka 15 personer sagt upp sig själva eller blivit uppsagda på det för närvarande 21 personer starka kansliet.

Jörgen Johansson, är vd för Sydvatten, en av Svenskt Vattens största medlemmar och vice ordförande för organisationen fram till 2012. Han är orolig.

– Det är uppenbart att det är ett mycket allvarligt läge på Svenskt Vatten. Det är en tydlig indikation på att organisationen inte mår bra när det sker ett massavhopp med sex personer. Jag har svårt att förstå att en enskild organisationsförändring skulle föranleda att en så stor del av organisationen hoppar av samtidigt. Med den erfarenhet som chef och ledare som jag har i bagaget så är det här definitivt ett tecken på att det är något annat som är problem i organisationen, säger Jörgen Johansson till Cirkulation.

Han understryker att Svenskt Vatten har en väldigt viktig uppgift att fylla för svenska kommuner och VA-bolag.

Svenskt Vatten ger officiellt bilden av att ett utvecklingsarbete och delvis nya arbetsmetoder ”…inneburit en omorganisation med personalförändringar under hösten.”

Styrelseordföranden Johan Persson (S) har inte kunnat ställa upp för en intervju men skriver via mejl till Cirkulation.

– Det har under många år funnits olika syn på styrning och ledning inom Svenskt Vatten. Styrelsen har fått löpande information kring detta men självklart är det inte bra att flera medarbetare lämnar organisationen som en konsekvens av detta. Mot den bakgrunden kommer styrelsen ha ett extra möte för att diskutera hur vi ska gå vidare, skriver Johan Persson.

Efter att Cirkulation haft kontakt med ett stort antal av varandra oberoende källor med god insyn, träder en helt annan bild fram. Problemen beror inte enbart på omorganisationen. ”Verksamheten brakar ihop”, är ett omdöme inifrån Svenskt Vatten. Problemen har enligt uppgifter till Cirkulation skapats genom en allt sämre arbetsmiljö under de senaste åren där arbetsledningen uppträder oberäkneligt och där detaljstyrning och byråkratisering skapar en rädslokultur, anger flera trovärdiga källor.

Huvuddelen av personalen ska sedan 2015 ha försökt framföra sin syn på problemen, genom brev till ledningen och på personal- samt stormöten. En enkätundersökning som den lokala fackklubben genomförde i början av 2017 visade att drygt hälften av personalen då funderade på att sluta sina jobb. Styrelsen fick så sent som i början av december 2017 ta del av en bilaga till förhandlingsprotokollet där facket ifrågasatte underlaget till den omorganisation som genomförs.

Den personal som sade upp sig före jul i kombination med en ganska stor personalomsättning under framförallt förra året gör att helhetsbilden är oroande. När man tittar på vilka det är som slutar så är det några tongivande personer och dessutom slutade den som är ansvarig för rekryterings- och utbildningsverksamheten under elva år en månad tidigare, säger Jörgen Johansson.

Han menar att detta innebär att utbildningsverksamhet avstannar och att ingen jobbar med dricksvatten för tillfället. 

– Också den jurist som kunde lagstiftningen, som var viktig för branschen och kanske bäst i hela landet slutar. Även om vi har en ny jurist på plats så är det ett stort kompetensglapp. Den som skulle ta över efter Hasse Bäckman på rörnätssidan slutar och rörnätssakkunnige Hasse Bäckman har vad jag vet planerat att gå i pension under året. Då har vi ingen kunskapsöverföring där heller till någon ny. Det är klart att det här sammantaget är allvarligt, fortsätter Jörgen Johansson.

Cirkulations källor påpekar också att utbildningar och kurser är ett sätt för Svenskt Vattens experter att komma i kontakt med driftpersonal. Ett glapp i kursverksamheten innebär också en ekonomisk förlust för organisationen eftersom den svarar för en tredjedel av omsättningen och genererar en betydande vinst. Den påverkas också av att viktig personal inom stödprocesserna försvinner. Flera av Svenskt Vattens kommittéer förlorar nu sina erfarna sekreterare, vilket också minskar kontaktytan mot medlemmarna. Minskad utgivning av planerade publikationer och telefonrådgivning drabbar framför allt de mindre medlemmarna hårt.

– Omvärlden ser vad som händer. Det här är inte bara en intern fråga för Svenskt Vatten och Svenskt Vattens medlemmar. Det här blir uppmärksammat och branschen är liten. Vi är i ett läge där vi har brist på duktiga personer i vår bransch och alla letar efter duktiga medarbetare. Med de förutsättningarna är det risk att Svenskt Vatten drar på sig ett sämre rykte. Förutsättningarna att rekrytera duktiga människor blir ju inte bättre av det som har hänt så det är också väldigt oroande; hur vi ska kunna rekrytera duktiga medarbetare på kort tid så att vi får verksamheten på rull igen. Det är inte bara att stoppa in vem som helst. Det här är en kunskapsorganisation där det krävs kontinuitet där till exempel Gisela Holm tagit över efter Gullvy Hedenberg som dricksvattenexpert. Nu tappar vi det som vi byggt upp under många år. Det är allvarligt, avslutar Jörgen Johansson. (EW/LLN)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid