Planeringen av Nya Sjölunda är i full gång. FOTO: VA SYD

Stort infrastrukturprojekt inom avlopp

VA-aktuellt

Arbetet med en framtida anslutning av flera kommuner i sydvästra Skåne till ett nytt regionalt avloppsreningsverk, Nya Sjölunda, i Malmö fortsätter. Projektet är ett av de största infrastrukturprojekten inom svensk avloppsrening på decennier. I slutet av juni lämnades ett samrådsunderlag till Länsstyrelsen.

– Den utveckling av infrastrukturen för avloppsrening som vi står inför innebär det största som har hänt inom avloppsrening i Sverige på många decennier. Genom samrådet kan berörda parter ge sin syn inför det fortsatta arbetet, säger Ulf Nyberg, ansvarig för projektet Hållbar avloppsrening i ett växande Skåne på VA Syd, i ett pressmeddelande.
Samrådsunderlaget som lämnats in gäller en ny regional anläggning som omfattar:
Sjölunda avloppsreningsverk ska byggas om till en ny modern regional anläggning. Nya utloppsledningar för utsläpp av renat vatten kommer att förläggas i Öresund.
En avloppstunnel från Lund till Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö.
En avloppstunnel från centrala Malmö till Sjölunda avloppsreningsverk.
Samrådet ska ge alla berörda en chans att bli informerade och förberedda samt ge möjlighet att lämna synpunkter. Syftet med ett samråd i god tid är att minska störningar i byggskedet.
Förhoppningen från VA Syd är att kunna genomföra en mix av digitala och fysiska samrådsmöten i början av hösten i flera berörda kommuner. Planerna för avloppsreningsverket Nya Sjölunda och anslutningarna, en tunnel från centrala Malmö och en från Lund, är samlade under projektnamnet Hållbar avloppsrening i ett växande Skåne. Från genomförandebeslut tar det cirka tio år innan det kan stå klart.
– Städerna växer och vi blir fler och fler i vår region. Infrastrukturen för vatten och avlopp räcker inte till. Befolkningsökningen medför även mer föroreningar i avloppsvattnet vilket kräver nya tillstånd för reningsverken. Så vi behöver fortsätta framåt med planerad utbyggnad av Sjölunda avloppsreningsverk och anslutningar från kommuner som tagit inriktningsbeslut att gå vidare. Samråd är en viktig del längs vägen, det är vårt öra mot marken, säger Ulf Nyberg. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här