FOTO: Erik Winnfors Wannberg

SMS-tjänst nere då vattenverket larmade

VA-aktuellt

SMS-tjänsten låg nere när övervakningssystemet i Lerum larmade efter ett åskväder. Det var anledningen till att delar av ledningsnätet i Lerum blev trycklöst i mitten av juli.

En kedja av olyckliga omständigheter gjorde att högzoner i Lerums kommun tappade vattenledningstrycket den 18 juli.

Redan den 17 juli hade ett vattenprov vid vattenverket gett utslag för tre E. coli-bakterier vid vattenverkets utgående vatten. Dagen efter skulle ett rutinmässigt verifieringsprov tas. Ett oväder krånglade till rutinhanteringen.

– I samband med ett åskväder blev det en kort dipp på elnätet som slog av UV-ljuset. Då stänger vattenverket ned automatiskt. När övervakningssystemet skickade larm så nådde det inte personalen eftersom mobiloperatörens SMS-tjänst låg nere, säger arbetsledare Stefan Lund, Lerums kommun,  till Cirkulation.

Med ett vattenverk som stannat under småtimmarna på natten så tömdes vattenreservoaren snabbt. Problemen upptäcktes vid ordinarie tillsyn av vattenverket på förmiddagen den 18 juli och redan vid 11.30-tiden hade hela distributionsområdet tillbaka kranvattnet.

En utökade provtagning genomfördes och en kokningsrekommendation infördes.

Efter det vidtog en katt- och råtta lek i en dryg månad med enstaka koliforma bakterier som dök upp lite här och där i nätet och gjorde att kommunen inte lyckades få två godkända prover på raken.

– Vi följde Vaka:s rekommendation om att samtliga prover som togs i kommunen varje dag måste vara helt rena vid två provtagningstillfällen efter varandra.

Den 23, 25, 27, 30 och 31 juli visade analyssvaren på 1-2 koliforma bakterier i dricksvattnet. Stefan Lund förklarar att de inte har överstigit gränsen för otjänligt vatten någon gån.

– Men misstanken om E. coli och ett trycklöst nät är skäl nog för att gå ut med kokningsrekommendation. Det är en försiktighetsåtgärd, berättar han.

Först den 3 augusti kunde kokningsrekommendationen hävas. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här