Kadmiuminnehållet i det Revaq-certifierade avloppsslammet är rekordlågt. Det visar årets kvalitetsredovisning från Revaq.
Kvaliteten på slammet från de reningsverk som certifierats enligt Revaq förbättrades märkbart under 2016. Branschorganisationen Svenskt Vatten anger två huvudorsaker till att föroreningarna i slammet minskat. Dels det förebyggande kemikaliearbetet och dels att det regnade väldigt lite under 2016.
– Det är väldigt glädjande att vårt förebyggande arbete gått så mycket framåt. Kvaliteten på gödningen som kan levereras till åkermark från våra Revaq-reningsverk har aldrig varit bättre, vi närmar oss nu samma låga tillskott av nytt kadmium som det bästa mineralgödslet på marknaden säger Anders Finnson, Revaqs styrgruppsordförande och miljöexpert på Svenskt Vatten, i ett pressmeddelande.
År 2016 hittades 58 olika källor till kadmium vid de Revaq-certifierade verken. Den största enskilda framgången i rapporten har gjorts i Helsingborg. Där har 400 gram kadmium eliminerats tack var att lakvatten från en deponi numera tas om hand lokalt med effektiv rening istället för att ledas till reningsverket.
Hälften av det svenska avloppsvattnet renas vid Revaq-certifierade reningsverk. Under 2016 återfördes 1 600 ton fosfor (cirka 13 procent av Sveriges mineralgödselimport av fosfor) och 2 800 ton kväve via slam från Revaq-certifierade reningsverk till åkermark. Utöver fosfor och kväve innehåller slammet även makronäringsämnen som kalcium, magnesium, svavel och mikronäringsämnen som exempelvis koppar, mangan och zink. Totalt spreds cirka 58 000 ton slam på åkermark under 2016. Producerad slammängd var 214 000 ton torrsubstans varav cirka 60 procent, alltså ca 130 000 ton, utgör organiskt material somt ökar mullhalten i jorden.
Målsättningen med arbetet med kadmium (Cd) är att nå hållbarhet och balans på åkermark, vilket har definierats som en kadmium-fosforkvot på 17 mg kadmium per kilo fosfor i slammet. Enligt Revaqs årsrapport har 45 procent av de certifierade reningsverken en kadmium-fosforkvot under 20 mg kadmium per kilo fosfor och måste till år 2025 göra en årlig minskning av kadmium med cirka två procent. Under den senaste 10-årsperioden har minskningen varit fyra procent årligen. Med nuvarande utveckling bedömer majoriteten av de certifierade reningsverken att de kommer att vara mycket nära eller nå målet för kadmium senast år 2025. (EW)
Läs mer: Revaqs årsrapport 2016