Släckskum från en räddningsinsats vid en villabrand utanför Hudiksvall har förorenat vattnet i enskilda brunnar för ett tiotal fastigheter. Norrhälsinge miljökontor och Hudiksvalls kommun tycker att frågan är svår att hantera.
Det var i början av januari som en fastighet i byn Idenors-Hamre, Hudiksvalls kommun brann ned. Räddningstjänsten gjorde en massiv insats för att förhindra att elden spreds till grannhusen och använde stora mängder släckskum. Efter branden har flera av grannfastigheterna fått problem med dricksvattnet. Vattnet har bokstavligen löddrat sig i kranarna.
Norrhälsinge miljökontor som var på plats efter branden har konstaterat att rester av det skum som användes vid släckningen har letat sig ner i brunnar och även släckvatten.
Enligt räddningschef Lennart Juhlin går det dock att utesluta föroreningar av det uppmärksammade högfluoerade ämnet PFOS.
– Det är en ny bil där PFOS-baserat skum aldrig använts, säger Lennart Juhlin till Cirkulation.
Villaägarna i byn är ändå oroliga för följderna av släckningen och när det gäller försäkringsfrågor är läget oklart.
– Det är naturligtvis väldigt besvärligt för de boende och mycket beklagligt. Vi fokuserar nu på hur vi tillsammans kan hjälpas åt för att underlätta i den här svåra situationen. Ansvarsfrågorna får komma i andra hand så länge. Det här är komplicerade frågor och läget långt ifrån klart, säger kommunchef Bengt Friberg i ett pressmeddelande.
Norrhälsinge miljökontor har nyligen skickat vattenprover på samtliga brunnar, analyssvar väntas nästa vecka. (EW)