Foto: Pixhill.com

Simrishamnsprojekt skjuts på framtiden

VA-aktuellt

Framtidsprojektet Morgondagens reningsverk, ett samarbete mellan Simrishamns kommun och IVL med flera, går på tomgång. Kommunfullmäktige i Simrishamn beslutade på måndagen 27 februari att återremittera ärendet.

Projektet ”Morgondagens kommunala vattenrening – en produktionsanläggning för nyttigheter” har diskuterats i Simrishamn i över ett decennium. Den 15 februari sa kommunsstyrelsen ja till ett nytt projektavtal för att återuppta projektet som varit avbrutet under en tid, men vid kommunfullmäktige den 27 februari beslutades om återremiss av ärendet.

– Det har varit en hel del problem längs resans lopp. Men det här är en miljösatsning som både vi och kommande generationer kommer att ha nytta av, säger Carl-Göran Svensson (C) ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden till Ystads Allehanda.

Under flera år har Simrishamns kommun tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet arbetat för att testa ett innovativt reningssystem. Att komma åt läkemedelsrester och att förbättra biogas- och elproduktion med samrötning tillsammans med fiskrens från den lokala fiskindustrin har varit några av målen. Projektet har delvis varit Vinnova-finansierat. Elva samarbetspartners finns med, bland annat Mälardalsklustret, Xylem, Nordic Water, Cerlic och Aqua Q.

Det avtal som kommunen arbetat fram för fortsättningen hade godkänts av de elva samarbetspartnerna. Politiskt har Moderaterna ifrågasatt den lokala nyttan av projektet och har också ifrågasatt lagligheten i att kommunen är med i ett utvecklingsarbete. Genom att en centerpartistisk ledamot i kommunfullmäktige bytte sida och röstade för Moderaternas återremiss tillsammans med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, så föll förslaget.

Syftet med avtalet är att arbetet med projekt ”Morgondagens kommunala vattenrening – en produktionsanläggning för nyttigheter” skulle återupptas och övergå i en projekterings- och sedermera byggnationsfas. Tanken var att slutkostnadskalkylen skulle upprättas efter att projekteringen genomförts med en maxgräns för Simrishamns kommun på 20 miljoner kronor. Förslaget var att en högre slutkostnad skulle innebära att frågan behövde lyftas igen.

Nu återremitteras alltså hela förslaget, projektets framtid är därmed oviss. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här