Jönköpings län har en ny regional vattenförsörjningsplan. Länsstyrelsen presenterade planen på Länsvattendagen den 1 oktober.
Det handlar om en ny version av den regionala vattenförsörjningsplanen, framtagen i nära samarbete med kommunerna i Jönköpings län. Syftet är att garantera tillgången på dricksvatten på lång sikt, effektivisera vattenanvändningen och identifiera problemområden.
Vattenförsörjningsplanen är ett planeringsunderlag för kommunernas och Länsstyrelsens arbete med översiktsplanering och annan ärendehandläggning. Den ska också vara ett verktyg för länets förmåga att hantera risker och kriser kopplade till hot mot dricksvattenförsörjningen. I planen nämns klimatförändringar som en särskilt viktig faktor att planera efter.
I planen har 26 vattenresurser pekats ut som särskilt viktiga för länets vattenförsörjning, hälften av dem är grundvattenmagasin. Störst är naturligtvis Vättern med ett rent ytvatten men som också pekas ut som extra känslig för föroreningar på grund av vattnets långsamma omsättningstid (60-70 år) och sjöns näringsfattiga karaktär. Cirka 265 000 personer försörjs idag med dricksvatten från Vättern och sjön förväntas bli en allt viktigare vattentäkt i en större region på sikt. (EW)
Läs mer: