Ett svagt elektriskt fält kan göra att bakterietillväxten i dricksvattenledningar hämmas. Ett nystartat företag i Skåne arbetar med att utveckla tekniken.
Det går att göra insidan av dricksvattenledningar så avskräckande att bakterier inte vill växa där. Genom att exponera biofilm i en dricksvattenledning för ett elektriskt fält försvåras utbredning av biofilm i ledningen rejält. Tekniken är en spinn-off av forskning om biofilmer och ledningsnät vid Lunds universitet. Innovatörerna Thomas Andersson och Lars Selling startade i våras företaget Electric Pipes for Fluids AB (EPFF) tillsammans med professor Kenneth M Persson, för att kunna vidareutveckla tekniken.
Redan i maj pågick försök på universitetet. Under hösten har försöken flyttats till VA Syds vattenverk Källby i Lund. Omfattande försök har pågått med spänningssättning av EPFFs rör och jämförelser med standardvattenledningar av polyeten.
– Resultatet visar tydligt att antalet mikroorganismer i vatten minskar signifikant, samt att biofilmsutbredningen hämmas av det elektriska fältet. Det är tydligt så att möjligheten att spänningssätta rören innebär möjligheter att reducera biofilmstillväxt, uppger Kenneth M Persson till Cirkulation.
Företaget arbetar med ledningar där ett ledande kolfiberskikt lagts på insidan av ett PE-rör.
Möjligheten att kontrollera och reducera biofilmstillväxt skulle innebära möjligheter att spara kostnader både i löpande underhåll och genom att undvika föroreningar.
Kenneth M Persson berättar att arbetet har genererat mycket mätdata och många insikter i hur ett spänningsfält inverkar på biofilmsutbredning.
Under november månad 2015 valde Lunds universitets bolag för innovationsinvesteringar, LU Innovation AB att gå in som delägare i EPFF AB. Genom att samverka mellan företag och universitet har betydande framsteg tagits vad gäller förståelsen kring hur biofilmer växer i elektriska fält. EPFF AB har under året också blivit medlem av WIN, Water Innovation Accelerator vid Ideon i Lund.
Kommande arbete ägnas åt hur spänningssättningen kan göras så energieffektiv som möjligt i fält. Fullskaleförsök är planerade på ledningar i Mälardalen under våren. (EW)