Föreningen Vattens ordförande Marta Ahlquist Juhlén tillsammans med Vattenpristagaren Hans Bäckman. FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Miljöpriserna utdelade

VA-aktuellt

Igår delades Föreningen Vattens miljöpriser ut vid föreningens årsmöte på Hotell Sheraton i Stockholm. Mötet avslutades med ett panelsamtal lett av Cirkulations Erik Winnfors Wannberg.

Föreningen Vattens miljöpriser delas ut i samarbete med flera olika branschaktörer. I år delades fyra priser ut:

    •    Vattenpriset – Hans Bäckman (Svenskt Vatten )

Juryns motivering: Hans har varit verksam inom VA området och ledningsteknik i över 30 år.  Hans disputerade inom området tillskottsvatten och ledningsnät (tidigt 80-tal)  och producerade ihop med geohydrologiska gruppen på CTH en mängd vetenskapliga publikationer i ämnet.  Under sin tid som konsult arbetade han med dessa frågor i Sverige och satte frågeställningarna och problembilden på kartan. Inte minst har Hans alltid kombinerat ett teoretiskt angreppssätt med en praktisk förankring och tillämpning i verkligheten. Under sin tid på Svenskt Vatten så har han arbetat för branchnormer inom schaktfritt byggande, kopplingar mot EU normer för ledningsbyggande och aktivt bidragit till branchgrupper och träffar inom området ledningsnät, såväl nationellt som i Norden och Europa. Ett stort antal publikationer och förnyade  av äldre publikationer har kommit till stånd . Han har också drivit arbetet inom Svenskt vatten kring utveckling av branchstatistik och nya riktlinjer för såväl TV-inspektion, dimensionering och materialfrågor. Svenskt Vattens rörnätskommitte har under Hans drivkraft kommit att utvecklats stort och därmed gett ledningsnät en berättigad tyngd inom VA-teknik området.     

    •    New Generation –priset  – Lutz Ahrens (SLU )

Juryns motivering: Lutz är en ung redan prisbelönt forskare (Kung Carl Gustavs miljöpris, SLU:s silvermedalj för yngre framstående forskare) som fokuserar området bättre vattenkvalitet. Han jobbar målmedvetet och effektivt inom stora forskningsprojekt som handlar både om avlopps-vattenpåverkan på ytvatten och dricksvattenkvalitet (från källa till kran). Lutz visar makalöst hög ambition och är dessutom en dedikerad handledare för ett stort antal masterstudenter inom vattenområdet årligen. Mycket få unga forskare kan mäta sig med Lutz.

    •    Kemira- priset – Johanna Lindgren (Norrvatten)

Juryns motivering: Johanna har sedan 1998 arbetat med dricksvatten, ledningsnät och avloppsvattenrening men också med utvecklingsfrågor och ledarskap. Johanna har en unik teknisk bredd som i kombination med hennes förmåga att kommunicera vattenfrågor och sitt utvecklingsinriktade ledarskap är en mycket stor tillgång för utvecklingen av hela den svenska VA-branschen.

    •    Flygtpriset – Hanna Tengliden , Bo Jonsson, Henrik Kruuse af Verchou, Stefan Jonsson, Robert Sehlén, Daniel Borell vid Tekniska Verken, Linköping.

Juryns motivering: Projektgruppen vid Linköping tekniska verken har på ett kreativt, strukturerat och fokuserat sätt drivit projektet inköp och installation av nytt luftningssystem vid Nykvarns reningsverk. Efter noggranna processtudier kom de fram till en mycket utmanande luftningsspecifikation där de krävde minst 30% bottentäckning samt att luftningssystemet skulle vara förbered för framtida utbyggnad till minst 40%.

Under projektets gång var drift och processpersonal involverade. Projektet kännetecknas av mycket god projektledning och ett positivt genomförande genom ett team som fungerat mycket bra ihop. Redan efter installationen av den första bassängen kunde man notera avsevärda processförbättringar då man kunde nå önskade syrebörvärden betydligt snabbare än tidigare.  

 Vid Nykvarns reningsverk kör man en intermittent drift av biosteget där syftet är att så snabbt som möjligt oxidera (nitrifiera) ammoniumkväve till nitratkväve, för att därefter stänga av luftningen och låta nitratkvävet reduceras till kvävgas (denitrifikation). Innan byte av luftningssystem tog det upp till 18 timmar för att nitrifiera kvävet och då hade man dessutom syrebrist stora delar av tiden. Efter installation nåddes önskad nitrathalt redan efter 1-1,5 timmar, vilket innebar att det blev tid över för denitrifikation och därmed önskad kvävereduktion.(EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här